5 pametnih navika koje trebate usvojiti ako želite zdrava i jaka pluća - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 pametnih navika koje trebate usvojiti ako želite zdrava i jaka pluća

Shutterstock

Pluća zahtijevaju brigu i pažnju kako bi ostala zdrava.

Protekla nas je godina mnogo toga naučila, ali ono što smo svi nekako najviše zapamtili – koliko su naša pluća osjetljiva i koliko su važna. Često govorimo o zraku kojeg udišemo, o duhanskom dimu ili jačanju imuniteta, ali zaboravljamo voditi brigu o našem najvažnijem organu kada je u pitanju respiratorni sustav, a to su pluća. Kako se približava sezona gripe, a COVID-19 je itekako prisutan, pobrinimo se i za zaštitu zdravlja pluća. Vjerujemo da neke stvari za njih već radite, ali sigurno smo ne sve. Evo na što je potrebno obratiti pažnju.

1. Redovito vježbajte

Kako za jakost mišića tako je fizička aktivnost dobra i za zdravlje pluća.

Ona su pumpa i ovise o mišićima koji se u prsima nalaze, a kako bi oni dobro radili, potrebno je mišiće držati u formi, naglašava dr. Albert Rizzo, šef Američkog udruženja za pluća.

Kardiovaskularne vježbe su najbolji način da to učinite, a potrebno za njih odvojiti 20-ak minuta u danu. Može to biti brzo hodanje, vožnja bicikla ili aerobne vježbe.
“Ako vam je za početak 20 minuta previše, ne odustajte i nagradite se za svaku minutu vježbanja, pa čak i ako to znači da ste hodali oko zgrade.“, zaključuje liječnik.

Briga o zdravlju pluća u pandemiji: Znate li zbog kojih sve bolesti morate kod pulmologa?

2. Ne zaboravite na vitamin D

Svi znamo koliko je ovaj vitamin važan za zaštitu imuniteta, jake kosti ali i zdravlje pluća. Jedna je studija tako pokazala da manjak vitamina D može uzrokovati velike probleme s funkcioniranjem pluća pa čak i promijeniti njihovu strukturu. Ako ne jedete namirnice koje ga sadrže, poput masne ribe, žutanjka, sira ili ne uzimate suplemente, razmislite je li potrebno uvesti promjene u prehrani. Prije uvođenja suplementa, razgovarajte s liječnikom, a to se posebno odnosi na one koji imaju bolesti pluća, poput astme i KOPB-a.

3. Vježbajte disanje

Stres može uzrokovati pravi kaos u našem tijelu, a to uključuje i respiratorni sustav. Duboko i pravilno disanje će vam pomoći kod kontrole stresa, a disanje kroz dijafragmu može povećati kapacitet pluća, posebno ako se oporavljate od respiratorne bolesti kao što je COVID-19 ili upala pluća. Ako se fokusirate na disanje i kontrolirate pokrete trbuha, sigurno ćete se umiriti ako ste pod stresom. Isto tako u stresnim situacijama rijetko mislimo na disanje, ali to možete uvježbati i pomoći si svaki put kada se u takvoj situaciji nađete.

Simptomi se često prekasno javljaju, ali postoji način kako na vrijeme otkriti rak jajnika

4. Spavajte dovoljno

Koliko je točno sna potrebno za zdrava pluća, znanost još nije rekla, ali ono što je sigurno da će manjak sna imati negativan utjecaj na cjelokupni imunološki sustav.
„Ne znamo točno kakav mehanizam stoji iza ovoga, ali znamo da je kvalitetan san važan za mnoga zdravstvena pitanja, uključujući i oporavak mišića.“, dodao je dr. Rizzo. Kada imunitet nije jak, podložniji smo razvoju raznih bolesti, a posebno respiratornim infekcijama.

5. Izbjegavajte nezdrave navike

Možda zadnja stvar na ovom popisu ali nikako manje važna – pazite da usvajate zdrave navike a izbjegavate one za koje već i sami znate da ne doprinose vašem zdravlju. Cigarete u bilo kojem obliku su naravno jedna od njih, ali isto tako i izloženost štetnim plinovima, kao naprimjer predugo zadržavanje uz otvorenu vatru kada ložite peć na drva. To su sve navike koje štete zdravlju pluća. Kada vježbate, pazite da kvaliteta zraka u prostoru nije loša, i da imate dovoljno mjesta kako biste – disali.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo