Zdravlje

Zdravlje

Bol u koljenu – koje su najčešće ozljede i kako si pomoći?

Shutterstock

Koljeno kao najveći zglob u tijelu često “skriva tajne” stopala, odnosno kukova i zdjelice, pa trpi i kompenzira njihove nedostatke.

Najpoznatije ozljede koljena su vjerojatno rupture meniskusa i križnih ligamenata, ali to ne znači da je nešto puknulo ukoliko se pojavila iznenadna bol u koljenu.

Boli vas vrat? Evo kako si možete pomoći, ali i prevenirati neugodu

Koljeno je kompleksna struktura koja se može podijeliti na 3 zglobna tijela – spoj kosti femura (natkoljenična kost) i tibije (goljenična kost), femura i patele, tibije i fibule (lisna kost). Kapsula koju čine ligamenti i fibrozna ovojnica, te ukupno 14 mišića koji prelaze preko zglobova koljena zaduženi su za stabilnost i čvrstoću koljena.

Najčešći razlog dolaska fizioterapeutu je neravnoteža snage mišića koljena koji je ujedno i preteća ozljedama meniska i ligamenata. Skraćena muskulatura zadnje lože u kombinaciji sa slabim mišićjem kvadricepsa gotovo sigurno će započeti bol u koljenima. Iskrivljena i spuštena stopala promijeniti će sile pritisaka i težište koljena, te će također pogodovati ozljedama itd.

Vježbate li pravilno? Donosimo najčešće pogreške rekreativaca

Što je neophodno za zdravlje koljena?

Prvi korak u terapiji svakog koljena je osiguravanje stabilnosti koljena preko njegovih mišića specifičnim vježbama snage i propriocepcije. Elastičnost muskulature je također neophodna za zdravlje koljena.

Česta pogreška je pacijentovo forsiranje prebrzih dijagnostičkih pretraga radi straha od ozljeda ili oštećenja. Treba upozoriti da bolno koljeno rijetko spada u “hitno”, tj. čak je bolje pričekati s dijagnostikom radi povlačenja izljeva i smirenja upale.

Kod lakših tegoba koljena, u 90 % slučajeva otpuštanje tenzija uz manualne tehnike, te jačanje i kvalitetan stretching muskulature u potpunosti uklanjaju bolove. Ukoliko je bol veća ili dugotrajnija, ili je nastala traumom pametno je posjetiti liječnika ili fizioterapeuta.

Brinite o svom tijelu

Treba zaključiti da bi veliki broj osoba koje boluju ili pate od svojevrsnih tegoba mogao učiniti mnogo više za sebe i svoje zdravlje.

Uz aktivnu promjenu životnih navika, položaja, te uvođenje osnovne brige o sebi i svome tijelu u skladu s mogućnostima pojedinac bi samostalno podigao kvalitetu života i zdravlja. Za ozbiljnije probleme ili nedoumice, uvijek je najbolje obratiti se stručnjaku s povjerenjem.

Vodič za kupnju tenisica: 11 savjeta kako odabrati najbolje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo