Bol u kralježnici je česta, ali ne ovakva... 6 simptoma koji ukazuju na ozbiljne probleme - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bol u kralježnici je česta, ali ne ovakva… 6 simptoma koji ukazuju na ozbiljne probleme

Evo što može značiti vaša bol u leđima.

Iako se ta vrsta boli javlja često kod bilo koga i bilo kada, ponekad se može raditi o nešto težem stanju.

Dr. Ronald Barton Tolchin, direktor centra za Kralježnicu u Miamiju navodi kako osobe koje su ili mlade ili stare te imaju problema s kralježnicom moraju biti posebno oprezni jer to može značiti da imaju i ozbiljnijih problema kojih nisu svjesni. Dodaje kako je kralježnica oslonac cijelog tijela i kako bi se održalo njeno zdravlje trebalo bi se redovito kretati. Otkriva i 5 stanja koja mogu značiti da morate posjetiti liječnika.

1. Intenzivna bol koja ne prolazi

Dr. Tolchin pojašnjava kako to može otkrivati da osoba ima ozbiljne probleme s kralježnicom umjesto normalne mehaničke boli.

“Tu se ne može pronaći normalan položaj koji će olakšati simptome, bol je konstantna. Kada je bol tupa ili se javljaju grčevi tu se radi o mehaničkoj boli, ali ako dolazi do oštre, jake boli koja ne prolazi i koji ne možete zaustaviti, važno je obratiti se liječniku.

2. Bol u nozi uz slabost

Liječnik kaže da ozbiljni problemi s kralježnicom se mogu javiti i kao bol u nozi, kada se živci pritišću. Spinalna stenoza može biti u pitanju, a slabost će se javiti u nogama, posebno u stopalima. Može se javiti osjećaj slabosti ili težine u nogama, a bol se može širiti od stražnjice pa do stopala.

3. Temperatura ili groznica

Prema riječima dr. Tolchina, ova dva simptoma mogu otkrivati ozbiljno stanje kralježnice, ali i ozbiljnu infekciju. Ako se simptomi ne povlače, odmah potražite liječničku pomoć.

Urinarna inkontinencija: 6 najčešćih pitanja i odgovora stručnjaka

4. Bol tijekom noći

“Buđenje iz dubokog sna radi boli u kralježnici može otkrivati ozbiljnu ozljedu”, navodi liječnik. Kaže kako pacijenti koje muči ozbiljna mehanička bol ili artritis mogu imati problema s pronalaskom prave poze za spavanje,a li ako se svaku noć budite u znoji i boli, to može biti razlog za zabrinutost. Ne samo da može značiti ozbiljne probleme s kičmom već i neko ozbiljnije stanje poput raka i zahtjeva hitnu pomoć.

5. Neočekivani gubitak kilograma

Liječnik kaže da se to može dogoditi kod raznih ozbiljnih bolesti, a i raka, te posebno kada se on proširi na kralježnicu. Ako jedete kao i obično a gubite kilograme, trebali biste potražiti pomoć liječnika.

6. Problemi s probavom i mjehurom

Dr. Tolchin otkriva da i ta dva simptoma mogu otkrivati probleme s kralježnicom a posebno kada dođe do pritiska na živce. Ako ne možete zadržati mokraću ili imate uz bolove i probleme s probavom, obratite se liječniku.

Bez kretanja kralježnica pati

Kao posljedica neaktivnosti velike probleme često nam radi i kralježnica. Zbog svoje specifične građe, i 33-34 kralježaka koji su međusobno povezani, izuzetno je važno dobro brinuti o svojoj kralježnici, pojasnila je dr.  Nataša Desnica, stručnjakinja za sportsku medicinu te dodala kako posebno treba obratiti pažnju na dovoljnu snagu paravertrebralnih mišića (mišića koji se nalaze uz samu kralježnicu i osiguravaju njezinu stabilnost), kao i na adekvatnu fleksibilnost, dobru percepciju i što bolju statiku.

Ovo je glavni uzročnik boli u leđima, tvrde liječnici – zaustavite na vrijeme

Također, potrebno je kralježnicu što manje izlagati velikim teretima, prisilnim položajima, gledanju u ekrane pod nepovoljnim kutevima, a treba misliti i na dobar krevet,  te anatomski radni stolac. Glavni simptom je bol, koji je nekad prisutan samo lokano, a ponekad se širi npr. u noge ili u ruke (kod oštećenja diskova, te pritiska na pripadajuće živčane strukture).

Kod težih oštećenja (koja se nažalost pojačavaju neaktivnošću) može doći i do propadanja motoneurona nogu i ruku, te npr. kljenuti stopala. Kod takvih situacija česta su i senzorna oštećenja, kad dolazi do trnjenja i smanjenog osjeta ruku ili nogu. Kod problema s vratnom kralježnicom znaju se javiti i glavobolje i vrtoglavice. Često dolazi i do smanjene pokretljivosti pojedinog dijela kralježnice, koja može prijeći i u potpunu ukočenost.”, pojasnila je dr. med. Nataša Desnica.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo