Zdravlje

Zdravlje

Bolesna štitnjača: Pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima

Shutterstock

Koja vas pitanja najviše muče kada govorimo o bolestima štitnjače? Kako najbolje uskladiti terapiju te jesu li bolesti štitnjače nasljedne? Odgovore znaju naši liječnici!

Nadomjestak vitamina ne može značajno popraviti funkciju štitnjače

Pitanje: Imam hipotireozu zadnjih 15 godina. Pijem eutirox. Predzadnji nalaz bio je tsh 7.5 a zadnji tsh 5.8. Nisam bila kod doktora jer tu nemamo, povremeno idem doktoru opće prakse. Pijem 1 dan 100, a drugi 150. Zanima me da li uzimati nadomjestke selena, vitamina cinka i sl.? Može li pomoći ili ne? Jedni kažu uzimati, a drugi da nadomjestak uopće ne pomaže. Imam 38 godina, povremeno pušim. 168 sam visoka i trenutno imam 61 kg, ali to zna jako oscilirati.

Što bi vam liječnik u četiri oka rekao o Hashimotovom tireoiditisu?

Odgovor dr. med. Josipa Staničića, spec. nuklearne medicine pročitajte ovdje.

Doza od 50 ug Euthyroxa bi trebala biti odgovarajuća

Pitanje: Djevojka sam od 29 godina. U 8. mj. prošle godine tsh mi je bio 7.2, t3 i t4 kao i ostali nalazi i ultrazvuk štitnjače u redu. Liječnica mi je propisala levotiroksin svaki dan 25 mg. Nakon 6 tjedana išla sam na kontrolu i tsh se spustio na 5.2. Onda mi je povećala dozu 3x tjedno 50mg, a 4x tjedno 25. I sad nedavno sam išla na kontrolu. Umjesto da se s 5.2 tsh spusti, s povećanjem te doze on je ponovo narastao na 7.0. Kaže liječnica, u medicini se to ne može objasniti i pitala me da li zaista pijem lijek redovno kako treba. Naravno da pijem i slušam upute. Sad mi je propisala svaki dan 50 mg i za 6 tjedana me čeka kontrola. Sve ostalo je u redu samo taj tsh. 

Odgovor dr. med. Josipa Staničića, spec. nuklearne medicine pročitajte ovdje.

Izvaditi cijelu štitnjaču ili samo desni režanj?

 

Pitanje: Imam 31 god. Nalaz uvz štitnjače. DR 48x17x15 LR mjeri 44x14x16 mm. Struktura parenhima inhomogena grubo zrnata prozeta punktiformnim medusobno konfluentnim arealima izrazitijim u perifernim dijelovima oba režnja.prokrvljenost stitnjace pojacana te nalaz upucuje na aktivni tioriditis cemu u prilog govore i povisena protutijela.U kranijalnom polu desnog reznja uz traheju vrlo diskretan hipoehogeni čvoric nepravilnih kontura sa sitnijim kalcifikatima smjesten dorzalno oko 6×4 mm a iza njega vidljiv manji limfni čvor 5,5 mm. Ispod oba reznja štitnjače vidljivi hipoehogeni čvorovi do 9mm kao znak povećanih limfnih čvorova u sklopu osnovne bolesti. CP čvorica 6x4mm u karnijalnom polu u razmatima se vidi masa limfocita, transformirane limfaticne stanice s mjestimice pokojom intranuklearnom inkluzijom uz stanice suspektne na papilarni Ca. Moje pitanje glasi izvaditi cijelu štitnjaču ili samo desni režanj gdje se nalazi papilarni Ca? 

Odgovor Božidara Perića, dr. med., spec. interne medicine pročitajte ovdje.

Je li moguće da sam “prenijela” hipotireozu na svoje dijete?

Moj sin od 10 mjeseci ima povišene vrijednosti hormona TSH. Prvi put je vrijednost bila

7.11 , tad je imao 7 mjeseci i bio je poprilično mršava i jako živahna beba. 3 mjeseca kasnije, vrijednost se penje na 12.6, i dalje je jako živahan, ali srednje težine, jer je prestao dojiti, a počeo piti AD mlijeko i jesti slane i slatke kašice. Napominjem da je par dana prije zadnjeg vađenja krvi imao šestu bolest, pa smo, u dogovoru s liječnicom, odlučili ponoviti nalaze nakon 2 tjedna, radi mogućeg utjecaja stanja organizma u virozi na razinu hormona. Beba je prvotno uopće poslana na pregled hormona radi mog stanja, a ja imam hipotireozu, tj. Hashimotov sindrom. Koristim Letrox terapiju 2 godine. Moje konkretno pitanje glasi – je li zaista moguće da iznimno živahno dijete koje se savršeno normalno razvija, čak i motorički vrlo napredno, ima hipotireozu? I je li moguće da je ‘prešla’ s mene na dijete u utrobi ili kroz dojenje? Liječnica (pedijatar endokrinolog) je rekla da je idući korak, ukoliko se nalazi opet pokažu povišenima, uzimanje terapije. Ali također nam je propisala vađenje samo TSH i T4 hormona. Može li se dobiti bolja slika ako se izvade i T3, fT3, fT4 i antitijela? 

Odgovor Božidara Perića, dr. med., spec. interne medicine pročitajte ovdje.

Doza od 50 ug Euthyroxa bi trebala biti odgovarajuća

Djevojka sam od 29 godina. U 8. mj. prošle godine tsh mi je bio 7.2, t3 i t4 kao i ostali nalazi i ultrazvuk štitnjače u redu. Liječnica mi je propisala levotiroksin svaki dan 25 mg. Nakon 6 tjedana išla sam na kontrolu i tsh se spustio na 5.2. Onda mi je povećala dozu 3x tjedno 50mg, a 4x tjedno 25. I sad nedavno sam išla na kontrolu. Umjesto da se s 5.2 tsh spusti, s povećanjem te doze on je ponovo narastao na 7.0. Kaže liječnica, u medicini se to ne može objasniti i pitala me da li zaista pijem lijek redovno kako treba. Naravno da pijem i slušam upute. Sad mi je propisala svaki dan 50 mg i za 6 tjedana me čeka kontrola. Sve ostalo je u redu samo taj tsh. 

Odgovor dr. med. Josipa Staničića, spec. nuklearne medicine pročitajte ovdje.

Bol u vratu, pojačano znojenje, opadanje kose… Je li doista kriva štitnjača? Ovo je 8 najčešćih mitova

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo