Boli vas vrat? Evo kako si možete pomoći, ali i prevenirati neugodu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Boli vas vrat? Evo kako si možete pomoći, ali i prevenirati neugodu

Područje vratne kralježnice dio je tijela u kojem ljudi često osjećaju tegobe, ali i traže pomoć fizioterapeuta.

Važno je razumijeti ulogu i kompleksnu građu vratne kralježnice. Sedam je vratnih kralježaka koji se skupa s pripadajućim diskovima protežu od otvora lubanje prema prsima.

Vježbate li pravilno? Donosimo najčešće pogreške rekreativaca

Što me to boli u vratu?

Uz veliki broj mišića, ligamenta i ovojnica, glavi daju potporu i pokretjivost. Kroz kanal vratnih kralježaka prolazi leđna moždina iz koje se formiraju živčana vlakna. Kroz tzv. neuralne otvore između kralježaka izlaze živci koji su motorički i osjetno zaduženi za pojedine dijelove glave, vrata, ramenog obruča, ruku, ali i dijafragmalnog mišića i unutarnjih organa. Kroz vratnu kralježnicu također prolaze vertebralne arterije koje mozak opskrbljuju kisikom i hranom.

Često je veoma teško odgovoriti na pitanje “Što me to boli u vratu?” jer zapravo bilo koja od navedenih struktura mogla bi zaboljeti. Najčešći uzrok boli je zapravo stalna napetost mišića, ligamenata i fascija vrata, iskrivljeni položaj vrata, glave i ramena, te mikro oštećenja i promjene koje nastaju radi kroničnog deficita cirkulacije. Kontinuirana napetost umara mišićno i vezivno tkivo, s vremenom ga mijenja stvarajući kruta fibrozna vlakna kojima fali elastičnosti i cirkulacije.

Koji stil plivanja sagorijeva najviše masnoća, a koji je idealan za bolna leđa?

 

Male dislokacije kralježaka

Svakodnevno iskrivljeno držanje stvara neravnotežu u mišićima i položaju diskova, pa to često uzrokuje male dislokacije kralježaka. Diskovi se pod neravnomjernim opterećenjem često usmjeravaju van svog prirodnog položaja, pa skupa sa dislokacijama malih zglobova kralješnice mogu pritiskati o korijen živca što nerijetko izaziva bol i trnce u npr. rukama. Sjedilački način života i ne kretanje drastično usporavaju cirkulaciju, pa se tkivo puno teže hrani i regenerira. Kronična hipocirkulacija dovodi do mikro oštećenja tkiva koje skupa s navedenim promjenama možemo nazvati početkom “degenerativnih promjena”.

Poželjno je češće tijekom sjedilačkog rada promijeniti položaj i aktivirati mišiće leđa i vrata. Uvrštavanje masaže i rasterećujućih manualnih tretmana vrata u tjedni ili mjesečni raspored pametan je terapijski i preventivni potez. Uz relativno mali ulog i trud, vrat i rameni obruč mogu ostati aktivni, snažni i prokrvljeni.

Vodič za kupnju tenisica: 11 savjeta kako odabrati najbolje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo