Bulimija i anoreksija - opasni poremećaji prehrane - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bulimija i anoreksija – opasni poremećaji prehrane

Poremećaji prehrane predstavljaju jedan od ozbiljnih zdravstvenih i psiholoških problema koji osobito pogađaju adolescentice. Najčešće se navodi da 1 % adolescentica i mladih žena u razvijenim zemljama obolijeva od anoreksije ili bulimije nervoze. Ta je učestalost u stalnom porastu zbog dugogodišnjeg zagovaranja „kulta mršavosti“ kao ideala ljepote.

Situacija u Hrvatskoj jednako je zabrinjavajuća. Iako ne postoje točni podaci, procjenjuje se da nekoliko tisuća adolescenata boluje od ovih poremećaja prehrane.

Poremećaji u prehrani

Jedan od poznatijih poremećaja u prehrani je Anorexia nervosa koja se manifestira kao vješto izbjegavanje unosa hrane. U većini slučajeva ovaj poremećaj počinje kao sredstvo regulacije tjelesne težine, a kada izmakne kontroli pretvara se u bolest koja zahvaća i tijelo i um te za koju je karakterističan izuzetan strah od dobivanja na težini. Nije rijetko da osobe koje pate od ovog poremećaja imaju značajno manju masu od primjerene no i dalje misle da su predebele.

S druge strane, Bulimia nervosa je poremećaj koji također počinje s nepravilnom prehranom. Osoba koja pati od ovog poremećaja ima povećan apetit s fazama prejedanja, tj. konzumiranja velikih količina hrane u izrazito kratkom vremenskom razdoblju, a potom i izbacivanja hrane iz organizma.

Nacionalno istraživanje provedeno u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film u školskoj godini 2014/2015. na više od 3.000 učenika sedmih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj ispitalo je poznavanje anoreksije i odnos adolescenata prema vlastitom tijelu. Rezultati pokazuju da 37 % učenika nije znalo što je Anorexia nervoza, no gotovo 25 % njih svakodnevno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini. Čak 27 % ispitane djece smatra da ima višak kilograma, dok je 12 % djece na dijeti ili na neki drugi način pokušava reducirati svoju tjelesnu masu.

Svjesne svog utjecaja na mlade, mnoge kozmetičke i sportske kompanije sve češće izabiru modele realnih proporcija. U prilog tome da djevojčicama trebaju realniji uzori ide i nedavno objavljena reportaža australske televizije koja se brzo proširila društvenim mrežama, a u kojoj umjetnica Sonia Singh popularne lutke savršenih frizura, šminke i odjeće transformira u lutke koje više sliče djeci kojoj su namijenjena.

Razvijanje pravilnih prehrambenih navika te svijesti o vlastitom tijelu počinje već u djetinjstvu. Faktori koji utječu na razvijanje poremećaja u prehrani su raznoliki, od genetske predispozicije i hormonskog disbalansa do socijalnog okruženja koje promovira nezdrave i nerealne figure. Stoga je ključna uloga roditelja da od ranih godina života pozitivno utječu na svoje dijete na način da promoviraju pravilne prehrambene navike u obitelji i emocionalnu stabilnost, kako bi njihova djeca bila zdravi, pravilno razvijeni i sretni adolescenti.

Foto: shutterstock

Autor: Nataša Šoštarić, nutricionistica/Nestlé Adriatic

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo