Zdravlje

Zdravlje

Češnjak, vlakna, crvena riža? Ovo su najbolji alternativni tretmani za snižavanje kolesterola

Shutterstock

Stručnjaci predlažu kako se prehrambenim navikama možemo boriti protiv kolesterola

Malo je prirodnih pripravaka dokazano dobra pomoć za snižavanje kolesterola, ali ima onih koji mogu pomoći. Prije nego se odlučite za uzimanje suplemenata, svakako porazgovarajte s liječnikom jer ponekad u kombinaciji s određenim lijekovima mogu uzrokovati štetu.

“Znanstvena istraživanja su pokazala da visoke razine HDL-a (iznad 60 mg/dL) imaju zaštitni učinak od srčano žilnih bolesti kao što je moždani udar ili srčani udar, a da s druge strane niske vrijednosti HDL-a (ispod 40 mg/dL ili 1 mmol/L) povećavaju rizik od bolesti srca. Uzroci niskih koncentracija HDL mogu biti: šećerna bolest II, visoke razine triglicerida, pušenje, sjedilački način života, uzimanje određenih lijekova i nasljedni uzroci”, pojasnila je

Vitaminom D protiv koronavirusa: Ne zaboravite ga uzimati, pogotovo od listopada

Suplementi za snižavanje kolesterola

Češnjak: Neke su studije pokazale da on može smanjiti razinu kolesterola u krvi za nekoliko posto, ali samo kratkotrajno, neke studije pak smatraju da nije toliko dobar. Češnjak može prolongirati krvarenje pa se ne smije uzimati prije operacija.

Vlakna: Ovi vam suplementi mogu pomoći kako biste u organizam unijeli dovoljnu količinu vlakana i tako sniziti razinu lošeg kolesterola.

Crvena riža: Neka su istraživanja pokazala kako može utjecati na snižavanje razina lošeg kolesterola. Američka agencija za hranu ovaj proizvod ne promovira kao sredstvo za snižavanje kolesterola.

Drugi biljni proizvodi: Rezultati nekoliko studija su pokazali kako piskavica, ekstrakt iz lista artičoke, stolisnik i bosiljak mogu pomoći kod snižavanja razina kolesterola. Tu su se našli i đumbir, kurkuma i ružmarin za čije su djelovanje u tijeku istraživanja.   

Što jesti ako imate problema s kolesterolom?

Određene namirnice, i promjene u prehrani mogu utjecati na snižavanje LDL ili lošeg kolesterola.

Vlakna

Samo biljna hrana sadrži vlakna, a ona topiva se nalaze u namirnicama poput zobi, sjemenki, jabuka, citrusnog voća, leće i grahorica i jako su dobro sredstvo za snižavanje razine kolesterola.

Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lješnjaci, pistacio i pekan orasi mogu utjecati na razinu kolesterola. Prema Američkoj agenciji za hranu, ako jedete šaku ovih plodova u danu možete i smanjiti rizik za razvojem bolesti srca. Sve što sadrži puno soli možete zamijeniti upravo ovim namirnicama.

Ovo su vrste mesa koje trebate jesti, ali tu su i dvije koje morate izbjegavati

Soja

U kojem god obliku da ju poslužujete, odličan je način za smanjenje rizika od nastanka srčano žilnih bolesti tako što će utjecati na snižavanje razine kolesterola. Proteini soje nalaze se u tofuu, jogurtu i mlijeku od soje, i raznim drugim proizvodima od soje.

Omega tri masne kiseline

Dobro su nam poznate i mogu smanjiti razinu triglicerida i smanjiti šanse da će vas mučiti problemi sa srcem. Upravo će ove masnoće smanjiti proces proizvodnje triglicerida u jetri, a uz to imaju protuupalna svojstva, smanjuju taloženje plaka u arterijama i razrjeđuju krv. Cilj je da unesete najmanje dvije porcije omega 3 masnih kiselina u tjednu putem ribe, a to uključuje losos, tunu ili sardine.

Ne zaboravite i na unos orašastih plodova. Postoje naravno i suplementi koje možete uzimati. Ako ste zabrinuti radi unosa ovih kiselina, svakako razgovarajte s liječnikom.

Izbjegavajte trans-masti

Namirnice bogate trans-mastima, poput margarina, industrijski proizvedenih slastica i brze pržene hrane mogu povisiti razinu kolesterola u krvi stoga vodite računa da se vaša dnevna prehrana ne svede na ovu vrstu hrane. Čak i male količine trans-masti mogu naštetiti zdravlju, a svakih 2 posto kalorija iz trans-masti koje svakodnevno konzumirate, povisuju rizik od bolesti srca za 23 posto – navodi se u izvješću Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Konzumiranje hrane bogate trans-mastima povisuje razinu štetnog LDL kolesterola u krvi, a smanjuje razinu dobrog HDL kolesterola. Trans-masti uzrokuju upalne procese u organizmu, koji vode do bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo