Zdravlje

Zdravlje

Cijepili ste se protiv COVID-a? Evo što trebate napraviti s karticom koju ste primili i što nikako ne činiti

Shutterstock

Ako ne znate što s tom potvrdom koju ste primili, zapamtite samo da ju ne smijete baciti.

Postoje i potvrde u elektronskom obliku, ali papir koji vam dao onaj tko vas je cijepio nikako nemojte bacati jer će se pokazati korisnim.  

“Kako se još uvijek raspravlja o različitim oblicima potvrda o cijepljenju, tko zna što će se na kraju zaključiti. U ovom trenutku se čini kako će se svi studenti na jesen vratiti u predavane i sigurno će se od njih tražiti da pokažu potvrdu o cijepljenju.“, istaknuo je dr. William Schaffner, te dodaje kako postoje i druge okolnosti u kojima će te potvrde biti tražene pa ih čuvajte na nekom sigurnom mjestu.

Potvrdu spremite s ostalim važnim dokumentima

Savjet je stručnjaka da ih spremite na mjesto gdje ćete je uvijek naći, stavite u putovnicu ili novčanik.

Ako želite karticu obložiti plastikom, neka to učini stručnjak kako ne biste oštetili papir i morali tražiti novu karticu. No za sada je bolje to ne raditi, posebno ako niste još primili drugu dozu, a i ona treća se naveliko spominje. Vjerojatno je da će se razviti uskoro i aplikacija koja će vam služiti za čuvanje svih važnih podataka o cijepljenju.
“Ja ću je sigurno obložiti plastikom kako se ne bi uništila jer do trenutka kada dođe treće cjepivo će sve vezano za tehnološku pomoć napredovati“, izjavila je Maureen Miller, profesorica imunologije na sveučilištu Columbia.

Kako će svijet izgledati za godinu dana? Čekaju nas drastične promjene oko bolesti COVID-19

Svi se stručnjaci slažu da je dobro i fotografirati  karticu te fotografiju čuvati u mobitelu kako biste imali kopiju pri ruci ako zatreba. Isto tako možete kopirati karticu i nju nositi sa sobom kamo god krenuli.

Isto tako biste trebali javiti liječniku opće prakse da ste se cijepili kako bi se taj podatak mogao dodati vašem kartonu odnosno podacima. Možda će liječnik tražiti i kopiju kartice pa se pripremite na to da ćete morati kopirati i slati mailom.

Stručnjaci ipak nisu sigurni trebate li fotografije potvrda dijeliti na društvenim mrežama, poput Facebooka ili Istragama, kako biste ohrabrili druge da se cijepe. Ipak, te bi se informacije mogle koristiti u krive svrhe ako ih netko preuzme.

Hoće li nam i kada trebati treća doza cjepiva? Evo što o njoj morate znati

“Ne bih to objavila na društvenim mrežama ako na njima piše datum mog rođenja. Radi se o jedinstvenim podacima koji nekome mogu poslužiti kako bi ukrao vaš identitet, pa je potrebno biti oprezan“, dodala je dr. Daniele Ompad.

Ne brinite ako karticu izgubite, ali ako ste ju bacili nakon što ste primili dva cjepiva, jer postoji i elektronski dokaz cijepljenja koje će vam se poslati ako treba.

Pozitivan trend u procesu cijepljenja se nastavlja

Prošloga je tjedna u našoj zemlji utrošena milijunta doza, oboren je rekord dnevnih cijepljenja protiv bolesti COVID-19, a prema informacijama iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u Republici Hrvatskoj cijepljena je svaka četvrta odrasla osoba.

Ako gledamo utrošene doze u ukupnoj populaciji, prvom ili drugom dozom cijepljeno je 21,7% ukupnog stanovništva, od kojih je 6,2% zaprimilo obje doze. Kada gledamo procijepljenost isključivo odraslog stanovništva, prvom ili drugom dozom dosad je cijepljeno 26,2% odraslih, od kojih je 7,5% zaprimilo obje doze.

Osobe kod kojih je postignut obuhvat veći od prosječnih 21,7% nalaze se u dobnim skupinama od 55 godina i više. Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je za osobe u dobi 70 i više godina, od kojih je 59,0% primilo najmanje prvu dozu. Najveći obuhvat ukupnog stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (24,5%), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (9,2% u odnosu na ukupan broj stanovnika).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo