Zdravlje

Zdravlje

Hoće li nam i kada trebati treća doza cjepiva? Evo što o njoj morate znati

Stručnjaci trenutno raspravljaju o pitanju hoće li biti potrebe za dodatnim trećim– booster cjepivom.

Čini se da farmaceutske kompanije računaju na potrebu za dodatnim cijepljenjem, ali ostali i nisu tako sigurni…

Savjetodavni odbor za imunizacijsku praksu u Americi je objavio kako booster cjepivo nije glavna stvar na pameti, ali to ne znači da se stvari neće promijeniti, komentirao je tako dr. William Schaffner, infektolog s medicinskog centra Vanderbilt.

Imunitet nakon cijepljenja će nestati

Imunitet na virus vjerojatno neće trajati vječno, bilo da ste ga stekli radi bolesti ili cjepiva, a vrijedi i dodati kako su neke osobe već dva puta imale COVID. O booster cjepivu bi se tako moglo razmišljati kao o kontinuiranoj edukaciji imunološkog sustava.

“Oni su tu kako bi tijelo podsjetili na infekciju i kako bi posebne stanice zapamtile virus u okruženju gdje su njemu izložene“, pojasnila je Teresa Murray Amato, liječnica iz New Yorka.

Kako će svijet izgledati za godinu dana? Čekaju nas drastične promjene oko bolesti COVID-19

Postojeća cjepiva djeluju 6 mjeseci

“Kako se radi o novom virusu, i dalje moramo puno naučiti ne samo o njemu nego i o cjepivima koji ga pobjeđuju“, dodala je Amato. The New England Journal of Medicine je objavio podatke u kojima stoji kako dvije doze cjepiva imaju efekt 6 mjeseci.

To će cjepivo možda biti dostupno iduće godine

Direktori Pfizera i Moderne su predvidjeli kako će ga biti potrebno primiti 6-12 mjeseci nakon prvog cijepljenja, a Moderna ga planira razviti već na jesen.

Određene će skupine biti prioritet

Osobe koje su posebno osjetljiva skupina, poput starijih osoba, bit će među prvima koji će primiti cjepivo. “Kod starijih osoba će taj imunitet puno ranije oslabiti nego kod mlađih. Zaštiti njih i osobe koje imaju određena stanja poput dijabetesa ili bolesti srca se mora zaštiti“, pojasnio je dr. John Zaia.

Možda nećete primiti isto cjepivo

Ako virus drastično ne mutira, booster bi mogao biti od istog proizvođača kojeg ste već primili. Hoće li se osoba morati cijepiti drugim cjepivom, to se još ne zna, pojasnio je dr. Dr. Schaffner. Ako se varijante promjene i postanu opasnije, booster cjepivo ne mora biti isto, već će se raditi o modifikaciji originalnog cjepiva. Kako je sistem sad već uhodan, stručnjaci vjeruju kako će se sve odvijati puno efikasnije nego danas.

Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta!

“Nema sumnje da će cjepiva biti spremna na vrijeme za distribuciju farmaceutima i liječnicima. Bit će bliža pojedincu pa se više ne će morati ljude dovoditi u grupama na cijepljenje“, dodao je Schaffner. Ako booster cjepivo postane nešto što se redovito prima, dr. Zaia se nada će možda biti u jednoj bočici povezano cjepivo protiv gripe i COVID-a, a ako ne tako, barem da će se moći primiti u isto vrijeme. Dr. Schaffner zaključuju kako se trenutno odvija rasprava hoće li postojati mogućnost da se cjepivo protiv COVID-a daje u isto vrijeme kad i ostala cjepiva, bilo kod djece ili kod odraslih.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo