Zdravlje

Zdravlje

COVID-19 i ljeto: Trebate li booster cjepivo odmah ili nakon godišnjeg?

Shutterstock

Čini se da će na jesen biti dostupna kombinacija cjepiva koja će pružiti dodatnu zaštitu protiv Omicron varijante virusa.

Upravo su to otkrili iz Moderne i čini se da će to cjepivo biti glavni kandidat za booster cjepivo ove jeseni. No neki se i danas pitaju trebaju li i prije jeseni primiti booster cjepivo? Donosimo odgovore na neke od najčešćih pitanja vezano da dodatnu dozu cjepiva. 

Ako ste nedavno preboljeli bolest, trebate li primiti dodatno cjepivo? 

Prema pisanju CDC-a najbolje je pričekati da simptomi nestanu prije dodatne doze cjepiva. Neki stručnjaci smatraju kako je najbolje pričekati i 3 mjeseca nakon što su se povukli simptomi bolesti. 

I nakon perioda izolacije ste pozitivni na COVID? Jeste li i dalje zarazni i što napraviti?

Treba li se pričekati s drugom booster dozom do jeseni? 

Newman savjetuje da cjepivo primite što prije jer je danas porastao broj zaraženih pa je najbolje cijepiti se kako bi se stekla antitijela. Dr. Amesh Adalja, navodi da je potrebno pričekati 7 dana da bi se razvila antitijela i da bi imunološki sustav mogao reagirati na virus. 

Hoće li se nakon druge booster doze javiti novi simptomi?

Hannah Newman, direktorica odjela za infekcije u bolnici Lenox, NY, kaže kako nuspojave u ovom slučaju mogu biti različiti od osobe do osobe, ali dodaje kako će oni sigurno biti kratkotrajni i mogu se ublažiti lijekovima. Temperatura, bol u tijelu i otečeni limfni čvorovi su neki od simptoma reakcije imunološkog sustava na cjepivo. 

Trebaju li imunokompromitirane osobe primiti drugu booster dozu? 

Američka organizacija za lijekove je autorizirala dodatno booster cjepivo za sve koji su stariji od 50 godina, ali i za one starije od 12 godina, ako se radi o osobi kojoj je ugrožen imunitet. 

Kako novo Novavax cjepivo djeluje? 

Grupa stručnjaka iz FDA navodi kako bi se cjepivo trebalo hitno autorizirati iako se agencija do danas nije oglasila. Radi se o cjepivu čija su baza proteini, a takva se cjepiva koriste već desetljećima. Cjepiva protiv hepatitisa B i HPV baziraju se također na proteinu.  Razlikuju se mRNA– baziranih cjepiva Moderne i Pfizera, koje daju tijelu instrukcije da proizvodi protein kako bi se imunitet mogao na njega osloniti i prepoznati ga u budućnosti. William Schaffner, profesor preventive medicine na sveučilištu Vanderbilt kaže kako će necijepljeni stanovnici Amerike najvjerojatnije primiti Novavex cjepivo ako su skeptični prema mRNA cjepivima jer je ono napravljeno tradicionalnim metodama. 

Gensko testiranje može otkriti promjene koje mogu voditi do raka – biste li se testirali?

Ako ste primili tri doze Pfizer cjepiva, može li četvrto biti Moderna? 

Bez problema možete primiti drugu booster dozu drugog proizvođača, a to je i dokazala jedna studija provedena od strane Nacionalnog Američkog Instituta za Zdravlje. 

Prema posljednim podatcima HZJZ-a u gradu Zagrebu je novooboljelo 389 osoba, a broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih je 255.368, što je 31 osoba više, nego dan ranije. U bolnici su od ove bolesti preminule dvije osobe. Tijekom utorka dana u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedena su 322 PCR testiranja na SARS-Cov-2, a 239 je nalaza bilo pozitivno.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo