Zdravlje

Zdravlje

I nakon perioda izolacije ste pozitivni na COVID? Jeste li i dalje zarazni i što napraviti?

Shutterstock

Ako vam se čini da ste već predugo pozitivni na COVID-19, obratite se liječniku kako bi se procijenila vaša situacija.

Nakon pet dana izolacije i dodatnih pet dana nošenja maske, neki će ljudi i dalje biti pozitivni na bolest, čak i kada je period izolacije završio. 

Ako ste pozitivni i nakon tih 10 dana, trebate li ostati u izolaciji?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nije dao specifične smjernice što napraviti u toj situaciji, ali stručnjaci diljem svijeta smatraju da ako su se simptomi povukli vi ne morate dodatno biti u izolaciji. 

Dr. Monica Gandhi, stručnjakinja za zarazne bolesti iz San Francisca je nedavno za CNBC izjavila kako bi se ona osjećala sigurno u društvu osobe koja nema simptome posljednjih pet dana, a nakon izolacije, pa čak i ako su pozitivni na testu. 

Pratite smjernice i nosite masku još pet dana nakon izolacije, dodaje. 

Period inkubacije kod ove bolesti kažu da traje oko 14 dana, a osoba se smatra zaraznom par dana prije pojave simptoma ili dva dana prije pozitivnog testa, ako nemaju simptome. 
Prema smjernicama CDC-a, osobe koje su pozitivne na COVID bi trebale u izolaciju 5 dana, a  nakon toga, ako se simptomi povuku, mogu izaći iz kuće ali moraju nositi masku još 5 dana. 

Sakoman: Droga je odjednom ‘posijana’ po Hrvatskoj, a roditelji često ne vjeruju koji su simptomi ovisnosti

Prethodno je CDC naveo kako osoba može biti pozitivna na testu i tri mjeseca nakon infekcije, a neki će liječnici reći kako je najbolje ostati u izolaciji dokle god je test pozitivan. No dr. Stephen Kissler, navodi kako nije nerazumno postepeno izaći iz izolacije pa čak ako je test i dalje pozitivan. 

To se posebno odnosi na one koji su cijepljeni koji nemaju simptoma i nose maske. Liječnik kaže da je sasvim OK izaći iz izolacije ako ste pažljivi u društvu drugih. 
Ako ste osobno zabrinuti zašto je test tako dugo pozitivan, svakako se obratite svom liječniku. 

Ako je test dugo pozitivan, jeste li i dalje “zarazni”?

Na sveučilištu Boston je provedena studija koja je otkrila kako osoba može nositi virus i 6 dana nakon prvog pozitivnog testa u 17 posto slučajeva. 

Ponekad rezultat testa ima i veze s vrstom testa. Liječnici kažu kako PCR testovi češće “uhvate” virus jer su jako osjetljivi pa može biti pozitivan i na mrtav virus u nosu – njime ne možete zaraziti druge ljude, ali može biti uzrok pozitivnom testu. 
Ako ste primili i booster dozu, Arwday navodi da nije ni potrebno testiranje nekoliko dana nakon izolacije jer sigurno taj virus ne možete širiti. 

Ako osjetite ovo nakon što pojedete, možda vam treba liječnik

“Ako ste bili izloženi, cijepljeni ste tri puta, ja ne mislim da postoji potreba za testom nakon 7 dana. Ako želite biti dodatno oprezni možete ga napraviti deseti dan, ali prema onome što vidim, sigurni ste.”, pojašnjava. Ako niste cijepljeni, sigurno postoji razlog za zabrinutost da ćete se zaraziti.  

HOĆE LI DOĆI DO VELIKOG PORASTA NOVOOBOLJELIH?

U protekla dva mjeseca se činilo da brojke ne rastu, ali sada su se stvari promijenile. Testiranja provedena ukazaju kako je upravo BA.5 varijanta odgovorna za oko 17 posto slučaja zaraze, ali kako su to podaci stari oko dva tjedna, CDC kaže da se danas radi o 37 posto slučajeva. 

“Iskustvo ostalih zemalja znači da će doći do velikog porasta, za sada u NY, a to uključuje i one koji su bili zaraženi omikron varijantom. Varma dodaje kako se još ne zna što bi taj novi val uz BA.5 značio kada je u pitanju hospitalizacija ili broj smrtnih slučajeva, koji su do sad bili u padu. Pitanje koje se samo nameće; hoće li booster doza cjepiva djelovati protiv ove podvrste omikrona kako je to činila kada je u pitanju bila BA.1 podvarijanta. Odgovor na to pitanje znanstvenici još ne znaju. 

Novi val COVID-a čini se da je započeo u New Yorku, a predvodi ga nova i najjača podvarijanta omikrona koja je zabilježena do danas, a to je otkrio njihov najpoznatiji epidemiolog. BA.5 podvarijanata, koja se prvo zabilježila u Južnoj Africi pa potom u Portugalu se smatra, barem tako tvrde neki stručnjaci, najgorom varijantom omikrona do danas jer se čini da prethodno stečeni imunitet njoj nije prepreka, a i puno se lakše prenosi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo