Zdravlje

Zdravlje

Ako osjetite ovo nakon što pojedete, možda vam treba liječnik

Foto: Shutterstock

Ako ste zabrinuti radi proljeva, mučnine ili boli nakon što jedete hranu, provjerite što može biti u pitanju.

Preventivna mjera je najvažnija za održavanje zdravlja pa nikada nije dobro ignorirati pitanja o zdravlju na koja nemate odgovor. Liječnici će uvijek istaknuti kako je najbolja stvar za pojedinca ali i zdravstveni sustav upravo preventivno djelovati kada su u pitanju zdravstveni problemi. 

Ako imate neke od problema koje donosimo u nastavku teksta, nemojte čekati nego potražite pomoć liječnika. 

Proljev 

Proljev nakon obroka može biti i simptom trovanja hranom. “Povraćanje ili proljev nisu uvijek tako loše stvari, a posebno kada se tijelo pokušava tim putem riješiti uljeza prije nego se apsorbiraju u tijelu, kao što su toksini, bakterije i ostale stvari koje u organizam unosite”, navodi 

Mučnina 

Mučnina nakon obroka može biti simptom sindroma iritabilnog kolona. Sindrom iritabilnog crijeva kronično je stanje u probavnom traktu koje karakteriziraju bolovi u trbuhu i poremećaji u ritmu stolice, posebno izraženi u periodima stresa. Sindrom iritabilnog crijeva često prati intolerancija na određenu hranu pa se i alergija smatra jednim od mogućih uzroka. Ako je bolest u aktivnoj fazi i u crijevima je pohranjena stolica, onda se osjećaj mučnine može pogoršati jer, kako kaže dr. Lee – ono što ne ide dole, vratit će se gore! 

Vrtoglavica 

Ako osjećate vrtoglavicu ili maglicu u glavi nakon obroka, to može biti simptom postprandijalne hipotenzije, stanja koje se javlja kada dođe do snižavanja tlaka nakon obroka. 

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

“Kod nekih osoba srce i krvne žile ne odgovaraju kako bi trebale i upravo to uzrokuje snižavanje krvnog tlaka svuda, samo ne u probavnom sustavu. Iznenadan pad vrijednosti krvnog tlaka se obično najavi vrtoglavicom ili maglicom u glavi. Ova vrsta hipertenzije može uzorkovati gubitak svijesti ili pad. Može potaknuti i bol u prsima poznatu kao angina, poremećaj vida ili uzrokovati mučninu. Čaj je prijavljeno da može doći do malih udara, ishemijskih napada. 

Bol u trbuhu 

Bol u trbuhu nakon obroka može biti povezana sa stresom. Kada smo pod stresom, hormoni i neurotransmiteri se otpuštaju u organizam, a prema riječima dr. Nine Gupte, to može negativno utjecati na pokretljivost crijeva, ili načina na koje se grče trbuh i crijeva kada se pokušavaju riješiti probavljene hrane. Isto tako stres može utjecati na balans osjetljivih bakterija u crijevima, što će uzorkovati neugodan osjećaj. Osobe koje doživljavaju često stres bi trebale naučiti kako se s njime nositi te paziti na prehranu, pa je važno izbaciti namirnice koje loše djeluju na probavu, poput umjetnih sladila koja će staviti dodatan stres na crijeva jer se teško probavljaju. Cigarete i kofein biste također trebali zaboraviti. 

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

Gastritis 

Sve češća bolest današnjice je gastritis. Najkraće rečeno gastritis je upala želučane sluznice.  On može voditi do ozbiljnih zdravstvenih stanja poput razvoja raka, upozoravaju liječnici. Ako se ne liječi može smanjiti kvalitetu života. Isto tako može doći do razvoja Barrettovog jednjaka, a u pitanju je promjena koja se događa u jednaku nakon što je godinama izložen kiselini iz želuca.  Stres kao čimbenik rizika za razvoj gastritisa je također sve prisutniji, ali isto tako moramo napomenuti i pretjeranu konzumaciju alkohola, nezdravu prehranu, brzu prehranu. 

A. A.

Foto: Shutterstoc

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo