Zdravlje

Zdravlje

Crvenokose osobe 100 puta osjetljivije na melanom!

Gen odgovoran za crvenu boju kose čini osobu sto puta osjetljivijom na najzloćudniji oblik raka kože melanom.

Osobe svijetle puti i crvene kose imaju opasni “miks” gena koji ih čini sto puta osjetljivijima na najmaligniju vrstu raka kože melanom, a sada su američki znanstvenici otkrili zašto je to tako.

Posrijedi je određena mutacija gena MC1R-RHC koja boji kosu u crveno, a čini DNK stanica kože osjetljivijim na sunčevu svjetlost. Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard pokazali su kako je varijacija spomenutog gena snizila zaštitu stanice protiv štetnih ultraljubičastih zraka te tako stimulirala biološke signale koji dovode do rasta raka.

“Naše otkriće pruža mogući molekularni mehanizam zbog kojeg su crvenokose osobe s mutacijom MC1R znatno osjetljivije na oštećenje kože uzrokovano UV-zrakama nego što su osobe s tamnijom kožom, a to rezultira deset do sto puta većom pojavom melanoma”, objasnio je dr. Wenyi Wei, voditelj istraživanja.

Koliko znate o melanomu?

Unatoč tome što se melanom javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, odgovoran je za čak 80 posto smrtnih slučajeva. Na melanom treba posumnjati kada postojeći madeži počnu mijenjati boju (pojavljivanjem nijansi plave, bijele, sive, crvene, ljubičaste ili crne), veličinu, oblik (nepravilni rubovi), površinu, konzistenciju, ako se počinju odizati, svrbjeti, boljeti, krvariti i sl.

U posljednje vrijeme u svijetu se bilježi porast pojavnosti melanoma. Uzrok za to nije do kraja utvrđen, ali stručnjaci se slažu da je sigurno jedan od uzroka izlaganje suncu koje ima veću količinu ultraljubičastog zračenja što može potaknuti mutacije i dovesti do razvoja melanoma, pogotovu ako za to još postoje i nasljedne predispozicije.

Kako spriječiti nastanak melanoma?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo