Dijabetes nas ubija - 5 činjenica koje morate znati o šećernoj bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dijabetes nas ubija – 5 činjenica koje morate znati o šećernoj bolesti

Shutterstock

Šećerna bolest nastavlja i dalje biti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj uz stalan porast broja oboljelih.

1. Sve više oboljelih

Prema najnovijim podacima HZJZ-a u 2017. g šećerna bolest dijagnosticirana je u 304.408 odraslih osoba čime je broj oboljelih dosegao 9,07% odrasle populacije. Ovi podaci zabrinjavaju jer je udio oboljelih prije manje od deset godina bio 6,69%.

Živjeti sa šećernom bolešću nije lako – pomoć i podrška obitelji su najvažniji

2. Niti ne znamo da smo bolesni

Uz to, procjene govore da imamo oko 40% oboljelih koji ne znaju za svoju bolest pa se ukupan broj oboljelih od šećerne bolesti približava 500.000. 

3. Sve više umrlih

Šećerna bolest bilježi i stalan trend porasta udjela u ukupnoj smrtnosti i 2017. g. popela se na 4. mjesto i ima udjel od 4,4% i ukupno 2.331 umrlih. Povećanje broja umrlih je intenzivno u zadnjih pet godina, a samo u odnosu na prošlu godinu šećerna bolest se popela za jedno mjesto na ljestvici vodećih uzroka smrti uz povećanje udjela u ukupnoj smrtnosti za 1,34%. 

Oboljeli od dijabetesa imaju i veći rizik za umiranje od kardiovaskularnih bolesti

4. Opasne komplikacije

Kronične komplikacije bolesti glavni su uzrok smrtnosti i onesposobljenja oboljelih, a istovremeno opterećuju kapacitete zdravstvenog sustava i uzrokuju velike troškove. Tako je ukupni trošak liječenja šećerne bolesti doveo do porasta troškova za 2 milijarde kuna u nepunih deset godina i u 2016. godini iznosi 4,6 milijardi kuna što čini 19,8% proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

5. Najčešće komplikacije na srcu

Najveći udio tih troškova čine troškovi liječenja komplikacija bolesti (88%), a među njima su najzastupljenije komplikacije na srcu i krvnim žilama. 

Sve navedeno ukazuje na potrebu hitnih promjena unutar zdravstvenog sustava koje neće biti usmjerene samo na kratkoročna rješenja nego će omogućiti dugoročno povećanje učinkovitosti i bolje ishode liječenja za oboljele.  

Inzulinska rezistencija – simptomi, dijagnoza i liječenje

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo