Zdravlje

Zdravlje

Dobri susjedi su dobri za srce!

“Dobri susjedi i osjećaj povezanosti s lokalnom zajednicom može pomoći obuzdati rizik od srčanog udara za pojedince”, tvrde američki stručnjaci.

U kakvim ste odnosima sa svojim susjedima? Ako često navraćate na kavicu ili posuđujete svoj alat bez pogovora, znajte kako time i svom srcu činite dobro! Naime, američki su istraživači utvrdili kako njegovanje dobrosusjedskih odnosa također njeguje i dobro krvožilno zdravlje.

“Dobri susjedi i osjećaj povezanosti s lokalnom zajednicom može pomoći obuzdati rizik od srčanog udara za pojedince”, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Michigan nakon što su analizirali podatke gotovo 5300 osoba starijih od 50 godina. Važno je napomenuti kako ispitanici nisu imali problema sa zdravljem srca.

Istraživači su pratili krvožilno zdravlje osoba kroz razdoblje od četiri godine, a za to je vrijeme 148 osoba doživjelo infarkt srca. Na početku istraživanja, ispitanici su morali ocijeniti svoj odnos sa susjedima ljestvicom od jedan do sedam: mogu li se osloniti na svoje susjede u škripcu, vjeruju li im i u kojoj se mjeri osjećaju dijelom svog susjedstva.

Američki je istraživački tim ustanovio kako se rizik od srčanog udara snizio za svaki veći dodijeljeni broj! Ispitanici koji su svojim susjedima i odnosu s njima dali punu sedmicu imali su 67 posto niži rizik od srčanog udara, usporedno s osobama koje su svoje susjedske odnose ocijenili jedinicom, a ta je razlika značajna, tvrde istraživači. “To se otprilike može usporediti s rizikom od srčanog udara kod pušača i nepušača”, komentirao je Eric Kim, voditelj studije.

Naravno, nadodao je kako je riječ o opservacijskoj studiji iz koje se ne može izvući decidirana uzročno-posljedična veza.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo