Zdravlje

Zdravlje

Eksperimentalni lijek za rak prostate produžio život pacijenata

Muškarci s rakom prostate u poodmakloj fazi koji su uzimali ovaj eksperimentalni lijek živjeli su u prosjeku pet mjeseci dulje, pokazalo je američko istraživanje.

Stručnjaci Centra za istraživanje raka Memorial Sloan-Kettering iz New Yorka podijelili su 1200 muškaraca s rakom prostate u kasnoj fazi (rak se nastavio širiti kod svih ispitanika, unatoč hormonalnoj terapiji i kemoterapiji) u dvije skupine: oni koji su uzimali eksperimentalni hormonski lijek MDV3100 prosječno su poživjeli godinu i pol dana nakon početka tretmana, u odnosu na 14 mjeseci muškaraca koji su uzimali placebo. Ispitanici na eksperimentalnom lijeku su imali i pad u razini PSA.

Usporedno sa sličnim novim lijekovima koji se koriste za rak prostate, kod MDV3100 se ne javlja zadržavanje tekućine, a jedino je moguća blaže viša opasnost od umora, proljeva i naleta vrućeg zraka.

Tajna uspjeha novog lijeka je u njegovom trostrukom načinu djelovanja na testosteron i slične hormone – androgene, koji omogućuju rast raka prostate.

“Ovo je sjajan lijek. Vrlo je uzbudljivo što bi se ovaj lijek koji se uzima jednom dnevno mogao koristiti u ranijoj fazi bolesti te tako odgodio vrijeme kada pacijent mora proći kemoterapiju”, optimističan je Bruce Roth, specijalist za rak prostate Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu koji je komentirao istraživanje.

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su ususret godišnjem simpoziju genitourinarnog sustava koji će se održati u San Franciscu. Važno je napomenuti kako je riječ o studiji, a ne već odobrenom načinu liječenja raka prostate ili usporavanja tijeka ove maligne bolesti.

Rak prostate

Ova maligna bolest najčešći je oblik raka u Europi. Nakon raka pluća, rak prostate drugi je najčešći rak kod muškaraca u svijetu i odnosi oko 255.000 života godišnje. Svake godine uzme oko 400 života u Hrvatskoj.

“Nažalost, rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija tijekom godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, rak se proširio. U tom slučaju simptomi su npr. pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi. Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporuča pregled onima koji su imali problema s raznim upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od te zloćudne bolesti, dakle, mogući nasljedni faktor”, objasnio je specijalist urologije Neven Kapun u intervjuu za Ordinaciju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo