Zdravlje

Zdravlje

Kombinacija zračenja i hormonalne terapije bolje liječi rak prostate

Kada je u pitanju drugi uzročnik smrtnosti muškaraca od karcinomskih bolesti u zapadnim zemljama, rak prostate, vrlo je važno odabrati pravu vrstu terapije koja će bolest suzbiti.

Rak prostate svake godine uzme oko 400 života u Hrvatskoj.

Istraživači britanskog Vijeća za medicinska istraživanja ustanovili su kako kombinacija zračenja i hormonalne terapije bitno povećava preživljavanje usporedno samo s hormonalnom terapijom.

Proučavali su preko 1.200 muškaraca s lokalno uznapredovalim rakom prostate koji se proširio van prostate kroz razdoblje od 1995. i 2005. godine.

Ustanovili su kako je 74 posto pacijenata koji su prošli terapiju zračenjem i hormonsko liječenje bilo živo sedam godina poslije terapije. S druge strane, 66 posto muškaraca koji su liječeni hormonalnom terapijom pobijedilo je rak i preživjelo. Ova kombinacija liječenja bi mogla spasiti mnoge živote ukoliko bi postala standardna, inzistiraju istraživači.

“Rezultati ovog ispitivanja iznimno su ohrabrujući. Dodatne nuspojave terapije zračenjem su minimalne, a liječnici bi trebali preporučiti ovu kombinaciju liječenja svojim pacijentima s potpunim samopouzdanjem”, objasnio je Matthew Sydes, voditelj studije objavljene u časopisu Lancet.

Nakon raka pluća, rak prostate drugi je najčešći rak kod muškaraca u svijetu i odnosi oko 255.000 života godišnje.

U muškaraca u čijoj je obitelji bilo slučajeva karcinoma prostate vjerojatnost da će razviti oboljenje je oko devet posto, a ako se karcinom prostate u takvih osoba razvije, vrlo često je to u petom ili šestom desetljeću, a tada je agresivnijeg tijeka. Povećan unos masnoća, kadmija iz duhanskog dima i industrije povećavaju rizik od obolijevanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo