Zdravlje

Zdravlje

Evo kako visoki tlak šteti vašem tijelu ako ga ne liječite

Shutterstock

Možda se trenutačno osjećate posve dobro i u formi, ali ukoliko imate visoki tlak i ne vodite računa o njemu morate znati da vaše srce i arterije podnose veliki pritisak i stres. Takvo stanje povećava rizik od srčanog udara ili zastoja srca.

Problemima tu nije kraj jer dugoročno arterije opterećene visokim tlakom sprečavaju normalan protok krvi.

Budući da sva tkiva i organi u vašem tijelu trebaju krv da bi pravilno funkcionirali nije teško razumjeti da je visoki tlak problem koji će s vremenom, ukoliko ga ne držimo pod kontrolom, utjecati na zdravlje mozga, bubrega, očiju, kosti, čak i spolnih organa.

Zdrave životne navike i uredna terapija koja regulira krvni tlak jedina su prevencija dugoročnih problema koji zahvaćaju sve vitalne organe u tijelu.

Arterije

Sve počinje u vašim arterijama. Zdrave arterije koje nesmetano prenose krv iz srca u ostatak tijela imaju glatku i elastičnu oblogu na unutrašnjim stijenkama. Dovoljno su snažne i elastične da mogu tjerati krv u sve organe. Visoki krvni tlak mijenja ovakvu sliku. Dodatni pritisak krvi može oštetiti stanice na unutrašnjim stijenkama arterija. Ukoliko pritisak ne popusti, dolazi do pukotina na oblogama stijenki koje tada više neće biti glatke i izgubit će na elastičnosti.

Na tim mjestima nakupljaju se masne naslage (plak). Krv se ne može slobodno kretati oko tih prepreka što u konačnici dovodi do začepljenja. Ovo oštećenje može izazvati da se stijenka arterija rastegne i napuhne poput balona. Ta se izraslina zove aneurizma. Može se otvoriti i krvariti.

Srce

Vaše srce je mišić i za pravilno funkcioniranje potrebna mu je krv. Ukoliko je dotok krvi u srce poremećen to može uzrokovati:

  • Nepravilnosti u otkucajima (aritmija)
  • Bolova u području prsa (angina pektoris)
  • Srčanog udara

Da bi potjeralo krv kroz začepljene arterije vaše srce mora raditi pod opterećenjem. Dodatni napor može uzrokovati patološko uvećanje srca zbog kojeg stijenke srčanog mišića gube snagu i ne mogu pumpati onoliko krvi koliko je potrebno. Ovakvo stanje može izazvati srčani udar ili zastoj srca. Šanse su još veće ukoliko već imate zdravstvenih poteškoća vezanih uz rad srca.

Mozak

Visoki krvni tlak vodeći je uzrok moždanog udara. Kad arterija u vašem mozgu pukne, počne popuštati ili se začepi, može zaustaviti dolazak krvi u stanice mozga. Ovisno o tome koji dio vašeg mozga gubi krv i koja je njegova funkcija, posljedica može biti problem s govorom, vidom, kretanjem ili bilo čime što vaš mozak kontrolira. Ovakvo stanje može biti privremeno ukoliko se dotok krvi normalizira ili šteta može biti trajna ako stanice u mozgu odumru. Smanjena opskrba krvi u mozak također može stvoriti poteškoće s razmišljanjem i pamćenjem. To može uzrokovati stanje koje se naziva vaskularna demencija.

Visoki tlak – uzroci, simptomi, pravilno mjerenje… Imamo odgovore na česta pitanja

Bubrezi

Otprilike kod jedne od pet osoba s povišenim krvnim tlakom razvija se bolest bubrega. Vaš bubrezi oslanjaju se na mrežu sićušnih krvnih žila putem kojih primaju kisik i hranjive tvari te filtriraju otpad iz vašeg tijela.

Kada se krvne žile začepe, bubrezi ne mogu obaviti svoj posao. Stanje bubrega također ima utjecaj na krvni tlak. Bolesni bubrezi mogu izazvati hipertenziju što opet uzrokuje dodatne probleme s bubrezima i tako se problemi gomilaju u neprekidnoj petlji. U konačnici to može dovesti do zatajenja bubrega.

Prehrana za kroničnu bubrežnu bolest

Oči

Visoki tlak ometa protok krvi kroz žile što uzrokuje oštećenje sitnih žilica u očima. Uslijed toga, ispod retine koja je zadužena za oštrinu slike, može se nakupljati tekućina. To uzrokuje zamućivanje vida, iskrivljavanje slike i u konačnici gubitak vida. Gubitak vida može uzrokovati i smanjen dotok krvi u očni živac.

Povišeni arterijski tlak se vidi u očima

Genitalije

Smanjen dotok krvi u vaše spolne organe može uzrokovati erektilnu disfunkciju kod muškaraca i smanjen seksualni nagon kod žena.

Top 10 neobičnih uzroka erektilne disfunkcije

Noge, kukovi i želudac

Sužene i blokirane arterije u donjem dijelu tijela – osobito u nogama – mogu uzrokovati bolove i grčeve. Budući da to utječe na krvne žile koje nisu blizu vašeg srca, liječnik će vjerojatno posumnjati na bolest perifernih arterija (BPA). Ona uzrokuje bol i umor u mišićima nogu i kukova dok hodate ili se penjete po stepenicama.

Pušenje povisuje rizik od bolesti perifernih arterija

Kosti

Kao posljedica visokog krvnog tlaka u vašoj se mokraći može pojaviti višak kalcija. Vaše tijelo će se pokušati obraniti od toga na način da će manjak kalcija crpiti iz kostiju, a to vodi u osteoporozu. Žene u starijoj dobi koje imaju povišen krvni tlak sklonije su problemima sa slabim i lomljivim kostima.

Krhke kosti i bolesti srca idu ruku pod ruku

Apneja u snu

Otprilike trećina ljudi s visokim krvnim tlakom susreće se s ovim neugodnim stanjem koje uzrokuje prekid u disanju tijekom spavanja. Većem riziku izložene su osobe koje imaju poteškoće u reguliranju visokog krvnog tlaka. Na nesreću, visoko na listi problema koji se javljaju kao posljedica lošeg sna upravo je povišeni krvni tlak.

7 znakova da patite od apneje

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo