Zdravlje

Zdravlje

Evo što nutricionisti rade kada žele izgubiti onih nekoliko kilograma viška!

Kako se riješiti viška kilograma i kako prevenirati nakupljanje novih, otkrivaju nutricionisti!

Zamislite ovo: Samo vas 2 kilograma dijeli da biste postigli svoju idealnu kilažu ili stali u haljinicu koju ste kupili prošlo ljeto? No tjedni prolaze a vi pazite što jedete, ali kilogrami ne nestaju. Ne, vaga vam nije potrgana, već je istina da kako gubite kalorije gubite i masu pa će vašem tijelu trebati manje hrane kako bi bilo zadovoljno. Drugim riječima, vaša prehrana i trening možda nisu prilagođeni vašoj novoj težini. Dva nutricionista zato pojašnjavaju što treba učiniti ako želite izgubiti dodatna 2 kilograma.

Vode dnevnik obroka

Kada osnivač nutricionističkog centa u Chicagu, Jennifer Vimbor, primijeti da joj se opseg struka malo proširio, otvori dnevnik i zapisuje sve što jede tijekom dana. Bilježeći navike, traži namirnice koje nikako ne pogoduju situaciji, a često su to namirnice bez vlakana, ali s visokim postotkom masnoća. Na osnovu onoga što zapiše u dnevnik, može izbaciti određene namirnice u uvesti nove. Napominje kako je važno piti puno tekućine.

U prehranu uvode probiotike i multivitamine

Multivitamini i probiotici organizmu daju vitamine koje sigurno ne unosite u dovoljnim količinama ako pazite na unos kalorija, a oni će regulirati i probavu. Vimbor savjetuje da ne nabavljate skupe proizvode jer će i oni jeftiniji pomoći. Probiotici pogoduju našem probavnom sustavu pomažući u probavi hrane koju unosimo, održavaju naš probavni sustav zdravim i podržavaju funkciju našeg imunološkog sustava. Probiotičke bakterije sudjeluju u sintezi određenih vitamina i apsorpciji nekih minerala, pomažu u fermentaciji teško probavljive hrane i olakšavaju metabolizam laktoze.

Snižava tlak, briše bore, ublažava želju za slatkim…. 10 dobrobiti mineralne vode za zdravlje

Izbjegavaju obrađene namirnice

To bi značilo da izbjegavate koliko možete hranu koja se nalazi u pakiranjima. Povrće i voće bez etiketa također su jednako zdravi. Vimbor savjetuje da kupujete namirnice koje nemaju više od 5 sastojaka, ako želite ostati zdravi i zgodni!

Spavaju dovoljno

Količina sna vam također može biti saveznik u mršavljenju. Manjak sna može biti krivac zašto nikako ne možete izgubiti tih par kilograma viška. Mnoga su istraživanja pokazala kako osobe koje spavaju dovoljno i imaju neisprekidan san lakše gube suvišne kilograme, a jedna je francuska studija  objasnili ovu vezu. Naime, oštećenje gena Rev-Erb alfa koji je odgovoran za naš “unutarnji sat“, tj. bioritam, vodi prekomjernom nakupljanju težine, ali i povezanim zdravstvenim problemima.

Prate što im tijelo govori

Kada jedete, pratite što uistinu zadovoljava vaš apetit, a to su namirnice koje će vas zasititi, ali se od njih nećete osjećati umornima niti ćete se odricati. Često ljudi jedu puno jer hrana koju su pojeli nije zadovoljila njihove potrebe.

Trčanje je loše za koljena, a trbušnjaci su najbolja vježba za trbuh – istina ili mit?

Mijenjaju rutinu tjelovježbe

Kada stalno ponavljate iste vježbe, tijelo se privikne na rutinu i treba nešto novo što će mu poslužiti kao izazov. Stručnjaci savjetuju da prije svega odaberete aktivnost koja vas zadovoljava, a ne da se u potpunosti posvetite trčanju ili vježbama snage.

Izbjegavaju drastično smanjivanje unosa kalorija

Vimbor smatra da to može samo uništiti dijetu, ako planirate da rezultat potraje. Često je slučaj da nakon dijete pojedinac iz tolike želje jede previše slatkiša, a znamo kamo to vodi – brzom povratku kilograma. Idealno je godišnje doba za dijetu jer zamjena za slatko može biti jedna jako ukusna lubenica ili dinja.

Ne prihvaćaju „brza“ rješenja

Gubitak kilograma, pa i ako se radi o samo 5 kilograma, zahtijeva vrijeme. Ako želite stvarne i trajne rezultate, polako i pametno, bez žurbe i brzih rješenja. Toliko je danas dijeta da često lako padnemo pod utjecaj raznih obećanja, no sigurni smo da ste i sami svjesni da je za uspjeh potrebno ne preskakati korake.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo