Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto vas glava boli baš vikendom i kako si možete pomoći

Foto: Shutterstock

Vikendske glavobolje postaju pravi medicinski pojam, a rezultat su današnjeg modernog i ubrzanog života.

Napokon vikend, pomislite kad subotom dva, tri sata kasnije nego inače otvorite oči, a onda shvatite kako jedva držite oči otvorene zbog glavobolje. 

Razlog pojave glavobolje tijekom vikenda leži u stresnom i ubrzanom životu. Naime, tijekom tjedna stres luči hormone bez kojih naš organizam više jednostavno ne zna funkcionirati. Osim stresa, čak i spavanje sat vremena duže može zbuniti naš biološki sat i biti okidač glavobolje. Jutarnja doza kofeina, odnosno njeno kasnije uzimanje također je šok za naš organizam jer je svoju dozu naučio dobivati u 7 sati ujutro.

Umjesto da se potpuno opustite tijekom vikenda, postoji nekoliko načina na koje možete prevenirati pojavu vikendske glavobolje, a pretpostavljate – one sve uključuju ranije ustajanje tijekom vikenda.

Vikendom se probudite u isto vrijeme kao i preko tjedna

Kao što je već spomenuto, vikendska glavobolja može biti uzrokovana zbunjenim biološkim satom. Umjesto da odspavate dva, tri sata duže, probudite se u isto vrijeme i veselite se što sve možete stići napraviti tijekom dana.

Kavu ispijajte u isto vrijeme

Ako se vaše tijelo naviknuto na dozu kofeina u 7 ili 7:30, nemojte mu oduzeti ovu naviku. Radije, pošto ste se ranije ustali, polako i dugo ispijajte kavu i uživajte bez stresa da morate ići na posao. Tijekom kave možete se posvetiti planiranju dana, rješavanju križaljke ili uživanju u pogledu na terasi.

Pojedite kvalitetan doručak

Možda tijekom tjedna ne stignete posvetiti se doručku, koji je najvažniji obrok dana. Pripremite doručak u kojem ćete moći uživati uz svoju dozu kofeina i budite sigurni da ćete se tako opskrbiti s dovoljno energije za cijeli dan uživanja.

Ne zaboravite na unos tekućine

Ako samo uživate u kavi, ona će vas dodatno dehidrirati, zato imajte čašu vode uvijek negdje u blizini. Pogotovo je to potrebno ako ste sinoć popili čašu previše, tada morate nadoknaditi izgubljene elektrolite i tekućinu.

6 iznenađujućih znakova dehidracije!

Pripazite na razinu stresa tijekom tjedna

Kao što smo rekli na početku, ako vodite vrlo stresan i ubrzan način života, kada se preko vikenda pokušate opustiti, vašem organizmu će to biti jako čudno. Tijekom tjedna pokušajte pripaziti na razinu stresa, razmotrite je li uvijek potrebno žuriti, pokušajte s metodama opuštanja ili jogom na početku i kraju dana.

Umorni ste i iscrpljeni? Isprobajte ove joga položaje! Saznajte i kojih 8 okidača su najčešći uzrok glavobolje. 

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo