Faktori zbog kojih imate čak 7 puta veći rizik od moždanog udara - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Faktori zbog kojih imate čak 7 puta veći rizik od moždanog udara

Osobe koje često pogađaju migrene s aurom izložene su dvostruko višem riziku od moždanog udara, tvrde španjolski istraživači. Ako još k tome pušite, vaš je rizik trostruko veći!

Što je migrena s aurom?

Migrena s aurom je glavobolja kojoj prethodi tzv. aura. Aura se može očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava i zamućen vid ili čak i potpuna sljepoća na jednom oku, no mogu se javiti i svjetleće točkice. Mogući su i drugi neurološki simptomi, npr. utrnulost i slabost u ruci i nozi te utrnulost u jednoj strani lica, smetnje govora, promjene raspoloženja, vrtoglavice, nelagoda u prsima. Aura obično traje oko pola sata, ne duže od sat vremena, i nakon nje se javlja glavobolja, mučnina i osjetljivost na svjetlo i/ili zvuk.

Osim što je rizik od moždanog udara dvostruko veći kod osoba koje pate zbog migrena te trostruki kod pušača – žene koje puše i koriste kontracepcijske pilule izložene su čak sedam puta višem riziku od moždanog udara!

Do ovog su zaključka stigli španjolski stručnjaci, proučavajući mnogobrojne prethodno provedene studije. Oko 85 posto moždanih udara uključuje ishemijski udar, tj. izljev krvi u mozak.

“Osobe koje boluju od migrena sklonije su faktorima rizika za krvožilne bolesti, uključujući nisku razinu HDL-a (tzv. dobrog kolesterola) te C-reaktivnog proteina. Određeni geni mogu osobe učiniti predodređenima i za migrene i za moždani udar”, tvrde istraživači Medicinskog centra Sveučilišta Loyola. Dodali su: “Lijekovi koji se koriste za liječenje migrena mogu povisiti rizik od moždanog udara. Naime, fenomen koji se događa za vrijeme migrene s aurom, kortikalna šireća depresija, može djelovati kao okidač za ishemijski udar. Riječ je o polako propagirajućem alu depolarizacije, koji slijedi depresija moždane aktivnosti za vrijeme migrene s aurom. Uključuje promjene u neurološkim i vaskularnim funkcijama”.

Migrene: Što treba izbjegavati?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo