Zdravlje

Zdravlje

Gastritis je sve češći već u mlađoj dobi – doznajte kako ga pobijediti

Foto: Shutterstock

Cigarete, prekomjerna konzumacija kofeina i alkohola, neuravnotežena prehrana (industrijski prerađene namirnice s obiljem šećera, soli i masnoća; neredoviti i brzi obroci), stres.

Eksplozivna je to kombinacija “okidača” za mnoge zdravstvene tegobe, pa tako i gastritis koji je upravo zbog “modernog” načina života sve češći u mlađoj dobi.

Gastritis je upala želučane sluznice koja je često izazvana bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i prekomjernim uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova te antibiotika. Prisutnost drugih bolesti (npr. žučni refluks, bolesti štitnjače i bubrega, oslabljena srčana funkcija, autoimune i maligne bolesti) također pridonosi nastanku gastritisa.

Simptomi

Uobičajeni su simptomi gastritisa: osjećaj nelagode u želucu, mučnina, žgaravica i bol u gornjem dijelu trbuha, ali to nije pravilo. U nekih ljudi javlja se osjećaj pečenja u želucu kad su gladni, a bolje se osjećaju kad nešto pojedu. Među mogućim simptomima su i nepodnošenje određenih namirnica (npr. mlijeka), štucanje, podrigivanje, nadutost, povraćanje (ponekad je to povraćanje krvi ili sadržaja sličnog talogu crne kave), tamna stolica.

Važno je ustanoviti pravi uzrok

Patite li od jedne ili više spomenutih probavnih tegoba, nemojte podrazumijevati da je to doista gastritis. Možda je riječ samo o dispepsiji, funkcionalnom poremećaju gornjeg dijela probavnog sustava bez oštećenja tipičnih za gastritis. S druge strane, postoji mogućnost ulkusne bolesti (čira na želucu) te čak i karcinoma želuca, pa svakako valja ustanoviti točan uzrok tegoba. Iako se neki lijekovi za smanjenje želučane kiseline mogu nabaviti i bez liječničkog recepta, nema smisla uzimati ih bez liječničke preporuke jer nećete znati da li vam lijek odgovara.

Gastritis može biti akutni (tegobe nastaju naglo i traju kratko) ili kronični koji traje mjesecima ili godinama. U određivanju točnog uzroka po potrebi se provodi niz pretraga, od krvne slike do biopsije, endoskopije, ureja izdisajnog testa za dokazivanje prisutnosti bakterije H. pylori…

Lijekovi se propisuju ovisno o uzroku gastritisa. Primjerice, ako se utvrdi infekcija bakterijom H. pylori, uzimaju se odgovarajući antibiotici te lijek za smanjenje lučenja želučane kiseline.

Zbogom nezdravim navikama i teškoj hrani

U liječenju je izuzetno važno riješiti se nezdravih navika poput cigareta i alkohola; naučiti tehnike opuštanja od stresa; posve izbaciti ili barem ograničiti unos kofeina te “pročistiti” prehranu (koja je kod blažih oblika gastritisa često i dovoljna kao jedini oblik liječenja) od teških masnoća, šećera, umjetnih sladila i prekomjerne soli.

Zdrave i ukusne zamjene za sol

Preporučuju se manji i češći obroci tijekom dana, bez “preskakanja”. Treba izbjegavati prevruća i prehladna jela, uzimanje većih količina sirovog voća i povrća te dati prednost lagano pripremljenoj hrani bez pečenja, pohanja, zaprške i jakih začina. Pomažu fermentirani mliječni proizvodi s probioticima i umirujući biljni čajevi – npr. od sljeza, lana, kamilice, stolisnika, komorača…

Boli vas želudac nakon jela? Pomažu bakini čajevi za bolju probavu

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo