Komorač pročišćuje organizam, štiti srce i smiruje upale

Komorac povrce korijen shutterstock 261259073

Komorač ili slatki kopar - botanički rođak celera, peršina i korijandra - odličan je izvor vitamina C i folne kiseline.

Također obiluje mineralima: kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.

Komorač sadrži i niz antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno: kvercetin, kempferol, rutin, anetol...

Prema povijesnim zapisima, sve stare civilizacije koristile su komorač u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba, od želučanih i plućnih oboljenja, do ugriza zmija i škorpiona.

Melem za jetru i bubrege

Komorač je poznat kao čistač organizma te kao odlično sredstvo za umirenje grčeva kod dojenčadi i djece. Fitoterapeuti kažu da trudnice ne bi smjele uzimati komorač, no u narodnoj medicini on je cijenjeni lijek za druga “ženska stanja“. Primjerice, preporučuje se za regulaciju mjesečnice te za bolje izlučivanje mlijeka u dojilja.

Također se od davnina koristi u liječenju srčanožilnih, reumatskih i kožnih bolesti te bolesti mokraćnog i probavnog sustava. Pravi je melem za bubrege i jetru.

Od komorača se dobivaju prirodni pripravci za smirenje kašlja, ispiranje upaljenih očiju, umivanje lica te za grgljanje protiv lošeg zadaha iz usta.

Prirodni oblozi smiruju nadraženost i upale očiju

Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama.

Kombinacije namirnica koje pomažu da izbjegnete nadutost

Dobro se slaže sa zelenom salatom, tunjevinom, citrusima... Odlična je kombinacija salata od komorača, inćuna i maslina, ili salata od komorača i naranče ili jabuke.

Salata od komorača i jabuka

U zdjeli izmiješajte 1 žličicu svježe iscijeđenog limunova soka, 1 žlicu senfa, 1 žličicu sjemenki komorača, 3 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog) te po želji sol i papar. Dodajte 1 jabuku narezanu na vrlo tanke kriške te tanko narezan plod komorača zajedno s manjim listovima. Promiješajte da se sastojci dobro prožmu.

Pirjani komorač s mediteranskim preljevom

Sastojci: plod komorača, 2 + 2 žlice pilećeg ili povrtnog temeljca

Preljev: 3 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog), 2 žličice limunova soka, 2 srednje velika režnja češnjaka, morska sol i papar po želji

  • Nasjeckajte češnjak i ostavite ga da odstoji 5-10 minuta jer se tako razvijaju blagotvorni spojevi. U međuvremenu narežite komorač na tanke ploške (oko 6 mm).
  • U tavi od nehrđajućeg čelika zagrijte 2 žlice temeljca na srednje jakoj vatri. Kada temeljac zakipi, dodajte komorač, poklopite i pirjajte 4 minute. Otklopite, promiješajte, dodajte 2 žlice temeljca pa na umjerenoj temperaturi kuhajte otklopljeno još 3 minute. Dakle, komorač treba pirjati ukupno 7 minuta, ali ne više od toga da biste maksimalno očuvali hranjive tvari i okus.
  • Prebacite komorač u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima izmiješate dok je još vruć (mediteranski preljev nije potrebno pripremati zasebno).

Još nekoliko ideja za posluživanje komorača pirjanog prema prethodnom receptu:

  • S narezanim crvenim paprikama i posipan feta sirom ili ribanim parmezanom.
  • Napravite pire - izmiksajte pirjani komorač, 2 kuhana krumpira (po mogućnosti ih skuhajte na pari kako bi zadržali više hranjivih sastojaka), 2 žlice maslinova ulja i 2 žlice svježeg lišća kopra. Dodajte sol i papar po želji.
  • Pomiješajte pirjani komorač s komadima kuhane ribe (npr. bakalara, tune ili lososa), kuhanom mrkvom i cvjetačom.

Od komorača možete pripremiti juhu ili varivo, ili ga ubaciti u složenac i lagano zapeći... Sjemenkama komorača fino se može aromatizirati brašno za kruh, jela od mesa i riba, ukiseljeno povrće i razni umaci.  

Raštika - niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava  

I.V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!