Zdravlje

Zdravlje

Gubitak apetita pod stresom: kako ga spriječiti?

Stres je danas jako teško izbjeći. Međutim, mogli bismo barem minimizirati negativne posljedice koje ovaj “tihi ubojica” nosi sa sobom.

Stres ne pogađa svakoga jednako. Možda je uobičajenije mišljenje da više jedemo kada smo pod stresom, ali neka od posljednjih istraživanja su pokazala da je zapravo broj onih koji potpuno izgube apetit zbog stresa itekako značajan.

Dok je pretjerano jedenje uslijed stresa na neki način obrambeni mehanizam kako ne bismo izgubili apetit, sama činjenica da gubimo apetit je čista biološka reakcija na stres.

Reakcija na stres je – nepredvidiva!

Stres djeluje tako da luči hormone koji aktiviraju dio našega mozga koji je, između ostaloga, zadužen i za probavni trakt, ali samim time i za osjećaj gladi. Osobe koje su izložene stresu ili koje su podložne anksioznosti imaju veću mogućnost za povećanim lučenjem kortikotropina-oslobađajućega hormona.

Znate li zašto ste gladni?

Također, ono što je zanimljivo jest da reakciju na stres nikada ne možemo predvidjeti. Recimo, jedna će osoba možda jesti više za vrijeme ispita ili teških dana na poslu, ali će nakon ljubavnoga prekida u potpunosti izgubiti apetit. Još uvijek nije u potpunosti jasno zašto se to događa, ali svakako se može zaključiti da spomenuti kortikotropin-oslobađajući hormon vrši itekakav utjecaj na centar za kontrolu gladi. Gubitak apetita ozbiljan je problem. Nažalost, postoje osobe koje gubitak apetita uslijed stresa ne doživljavaju pretjerano ozbiljno, a trebale bi jer sve to može dovesti do raznih poremećaja u prehrani.

Znate li koja je razlika između apetita i gladi?

Kako se nositi sa smanjenim apetitom zbog stresa?

  • Pokušajte koliko-toliko kontrolirati razinu stresa.
  • Birajte hranu koja je lako probavljiva.
  • Pijte svoje kalorije – ako baš nemate apetita, smiksajte ručak kako biste unijeli potrebne nutrijente.
  • Kruli vam želudac? Utažite glad! Nemojte čekati da “pregladnite”.
  • Ograničite unos kofeina.
  • Ako smanjen apetit predugo traje, odnosno, ako ste u kratkome vremenu izgubili dosta kilograma, svakako se obratite svome liječniku!

Pobijedite stres pomoću voća i povrća!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo