Zdravlje

Zdravlje

Hiperkalcemija: Od viška kalcija boli glava

U želji da izbjegnu gubitak gustoće kostiju (osteoporoza), mnoge žene uzimaju dodatke prehrani obogaćene kalcijem i vitaminom D. Međutim, što ako u želji za zdravljem pretjeraju?

Baš kao što je moguće patiti zbog nedostatka kalcija u tijelu, tako je i moguće susresti se s njegovim viškom. Kako biste prepoznali simtpome pretjeranog nakupljanja kalcija u svom organizmu morate osluhnuti svoje tijelo i pripaziti na znakove. Ako djelujete na vrijeme, možete spriječiti ozbiljne komplikacije i razvoj hiperkalcemije.

Hiperkalcemija označava povišenu razinu kalcija u krvi. Ovaj mineral nam je potreban za stvaranje koštane mase, a također igra ulogu u kontrakciji mišića, otpuštanju hormona i osiguravanju pravilnog funkcioniranja mozga i živaca. Poteškoće s ovim procesima se mogu javiti kod povišene razine kalcija.

Osim pretjerane konzumacije kalcija i sunčevog vitamina, do ovog stanja može doći uslijed pretjerane aktivnosti paratiroidne žlijezde, raka i drugih bolesti.

Najčešći simptom previše kalcija je izuzetna letargija. Neke osobe neće biti nimalo zainteresirane za bilo kakvu vrstu dnevno potrebnih aktivnosti, primjerice za jelo. Također su mogući mučnina, povraćanje i proljev koji mogu izazvati dehidraciju organizma i žeđ.

Među ozbiljnije simptome hiperkalcemije spada nepravilan ritam otkucaja srca i vrlo niski tlak.

Ako ne obratite pažnju ne njih, može se dogoditi da izgubite svijest ili se osjećate zbunjeno većinu vremena. Mnoge se osobe viškom kalcija susretnu s depresijom, bolovima u trbuhu ili bubrezima.

Ako svako malo morate ići na zahod i pri tom osjećate bolove, moguće je da je riječ o nezdravo visokoj razini kalcija, no, jednako tako, ako vas muči zatvor i danima ne možete na WC, možda je riječ o hiperkalcemiji.

Vrlo je bitno reagirati na vrijeme, čim zamijetite simptome kako biste spriječili potpuno razvijanje komplikacija. Nemojte na svoju ruku uzimati dodatke prehrani nego se konzultirajte s liječnikom i redovito mjerite razinu ovog ključnog minerala. Mnoge ljekarne danas imaju besplatna mjerenja – oslonite se na pomoć stručnjaka.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo