Zdravlje

Zdravlje

Hrvatska kardiologija u samom vrhu: Smanjili smo smrtnost od srčanih bolesti, odlično liječimo aritmije

Josip Regovic/PIXSELL

Srčanožilne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu, a tako će nažalost ostati i u narednome desetljeću.

Svjetski dan srca obilježava se na svim kontinentima, u većini zemalja svijeta, što je svakako opravdano ako znamo da su kardiovaskularne bolesti uzrok 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine  biti uzrokom 23 milijuna smrti. 

U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2018. godine umrlo 23 048 osoba, odnosno 43,7% ukupno umrlih.  Analiza po spolu pokazuje da su uzrok su smrti 49% umrlih žena (13 093)  38,3% umrlih muškaraca (9 955), kako navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U najrazvijenijim i najbogatijim zemljama, poput Francuske, Norveške i Danske, ta je smrtnost bitno manja nego u velikome dijelu preostaloga svijeta. Hrvatska po tome spada u prosjek Europske unije, ali je važno naglasiti da je kardiovaskularna smrtnost kudikamo manja u zemljama koje su pristupile Europskoj uniji u prvome krugu, u odnosu na one koje su se priključile naknadno. Ta činjenica odlično oslikava obrnuto srazmjernu povezanost kardiovaskularnoga pobola i smrtnosti sa stupnjem gospodarskoga i općega razvoja neke zemlje, pojašnjava Akademik Davor Miličić, Predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

U našoj bi zemlji obilježavanja Svjetskog dan srca morao bi dobiti zasluženu medijsku pozornost, kao važan memento za naciju koja još uvijek u velikoj mjeri zanemaruje i previđa znanstveno dokazanu istinu da bi se sedamdesetak posto ozbiljnih srčanožilnih bolesti, poput infarkta miokarda ili moždanoga udara moglo spriječiti ili odgoditi do pozne životne dobi, kada bismo se pridržavali dobro definiranih mjera kardiovaskularne prevencije.

“Pored trajnoga osvješćivanja o potrebi redovite tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, ranoga otkrivanje i liječenja arterijske hipertenzije, šećerne bolesti kao i poremećaja metabolizma masnoća, Hrvatsko kardiološko društvo i Zaklada Hrvatska kuća srca poziva mjerodavne i odgovorne subjekte u hrvatskoj politici da bitno povećaju poreze na duhanske proizvode, budući da čak jedna trećina odraslih u Hrvatskoj puši, a pušenje je navika zbog koje umire pedeset posto pušača. Dakle, ako pušite cigarete ili druge duhanske pripravke, imate pedesetak posto šanse prerano umrijeti od infarkta srca ili moždanoga udara.”, ističe akademik te poziva i na zabranu pušenja na svim javnim mjestima, uključujući kafiće, pa i ulicu.

Muči vas visoki tlak? Kardiolog izdvaja najveću zabludu u koju ljudi vjeruju

Kako Hrvatsko kardiološko društvo i Zaklada godinama javno i glasno promoviraju zdrav život i kardiovaskularnu prevenciju, imaju si pravo pripisati dio zasluge za činjenicu da je u Hrvatskoj kardiovaskularna smrtnost u posljednjih desetak godina smanjena za desetak posto, od oko 55 posto na oko 45 posto.

Velika postignuća hrvatske kardiologije

“Svjetski dan srca prilika je da iznesemo javnosti i glavna postignuća hrvatske kardiologije. Unatoč svim teškoćama, organizacijskim, materijalnim i kadrovskim, hrvatska kardiologija posve je u trendu moderne europske i svjetske kardiologije, tako da praktički nijedan kardiološki bolesnik nema potrebu za liječenjem u inozemstvu. Svi zahvati i intervencije u kardiovaskularnoj medicini dostupni su u Hrvatskoj, oni najsloženiji izvode se u tercijarnim centrima s podjednakim uspjehom kao i u razvikanim inozemnim, kudikamo bogatijim centrima izvrsnosti. Kao primjere koji potkrjepljuju ovu tvrdnju možemo spomenuti uzornu mrežu intervencijskoga zbrinjavanja infarkta miokarda, kojom je bolnička smrtnost od infarkta smanjena od 15-20% na nekoliko postotaka, zatim zavidan uzlet intervencijskoga liječenja aritmija, pri čemu smo u nekoliko godina od europskoga začelja postali doista jedna od vodećih zemalja Europe.”, navodi naš sugovornik te dodajte kako je primjetan i silan napredak elektrostimulacije srca, uključujući i ugradnju sofisticiranih uređaja poput kardioverter defibrilatora i kardioresinkronizacijskih elektrostimulatora srca, gdje smo također dosegnuli razinu znatno bogatijih i razvijenijih zemalja od Hrvatske. Tu je i program presađivanja srca i mehaničke cirkulacijske potpore u kojemu Hrvatska spada u nekolicinu vodećih zemalja Europe i svijeta.

Spriječite infarkt na odmoru! Kardiolog zna što trebate izbjegavati i što nikako ne smijete raditi s hranom!

Zbog svega navedenoga, Hrvatsko kardiološko društvo i Zaklada Hrvatska kuća srca pozivaju građane, političare i sredstva javnoga priopćavanja da se zdušno pridruže obilježavanju Svjetskoga dana srca. Ako se zaklinjemo da je ljudski život i zdravlje najveća vrjednota, onda je borba protiv kardiovaskularnih bolesti – ubojice broj jedan naših građana, općedruštveni prioritet.

Ana Abrahamsberg

Foto: Josip Regović/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo