Zdravlje

Zdravlje

Imali ste infarkt? Ovo su promjene koje morate usvojiti da se ne ponovi

Foto: Shutterstock

Smanjiti rizik od srčanog udara možete ako prestanite pušiti, redovito kontrolirajte krvni tlak, smanjite visoki kolesterol, vodite brigu o tjelesnoj težini, a ako imate dijabetes redovito odlazite na liječničke kontrole. Ali kako se ponašati kada ste preživjeli udar?

Ovo su neke od promjena koje je potrebno uvrstiti u svakodnevicu kako biste smanjili rizik od ponavljanja srčanog udara.

Pazite što jedete

Zdrava i pravilna prehrana je najbolji način za zaštitu kardiovaskularnog zdravlja. Sami odredite koliko kilograma morate izgubiti i koliko kalorija u danu želite unijeti u organizam. Svakako preskačite namirnice koje su obrađene, nekvalitetne, pune šećera ili soli. Alkohol u potpunosti izbacite. 

Oprez! Velike vrućine šok su za srce, a infarkt može uzrokovati i prejaka klima

Krećite se

Kardio vježbe mogu učiniti čuda za zdravlje srca – jačaju ga i snižavaju krvni tlak te razinu kolesterola.Također, djeluju opuštajuće pa će vam pomoći ako ste imali dan pun stresa. 

Prema stručnjacima, najbolje je vježbati najmanje 150 minuta u tjednu,  a odabrati možete aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja ili čak i kućanskih poslova. No, prije nego započnete s vježbanjem, posavjetujete se sa svojim liječnikom. 

Povežite um i tijelo

Pozitivan stav može pozitivno djelovati na zdravlje srca na mnogo načina, ako gledate pozitivno na liječenje bolesti i promijene u prehrani, sigurno će se smanjiti i rizik od srčanog udara. 

Zašto igrati golf? Smanjuje stres, stimulira rad srca, potiče cirkulaciju…

Nakon udara, doživjet ćete promijene u raspoloženju, pa tako možete osjetiti depresiju ili anksioznost, a te emocije mogu loše utjecati na proces liječenja. Iz tog je razloga važno s liječnikom razgovarati i o psihičkom zdravlju. 

Kontrola krvnog tlaka

Osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka pod povećanim su rizikom za nastanak bolesti srca. Stoga je potrebno dobro regulirati krvni tlak. Ne samo uzimanjem lijekova nego i načinom života što se odnosi na pravilnu, prvenstveno neslanu ishranu, pijenje dovoljno vode, svakodnevnu tjelovježbu i izbjegavanje sjedilačkog načina života te radovanje svakodnevnim malim stvarima umjesto stresa, tuge i zabrinutosti. 

Ne zaboravite na san

Loš san kod nekih osoba može uzrokovati brzi, nepravilan atrijski ritam koji može biti razlog za nastanak moždanog ili srčanog udara, stoji u rezultatima studije.  
To se stanje naziva fibrilacija atrija i pogađa jednu od 40 osoba. Američki znanstvenici su nedavno otkrili kako isprekidan san može dovesti srce do ovog stanja što dodatno opterećuje tijelo i uzrokuje aritmije.

Kako kontrolirati tlak za vrijeme vrućina – smijemo li tolerirati preskakanje srca?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo