Zdravlje

Zdravlje

Je li vašim sunčanim naočalama prošao ‘rok trajanja’? Provjerite i naučite odabrati najbolje za vas

Shutterstock

Neki s dolaskom ljeta misle samo na to kako dovesti liniju do savršenstva, drugi na kupovinu novog kupaćeg kostima ili sandala, ali većina žena smatra da su najbolji ukras za lice i najvažniji modni dodatak upravo kvalitetne sunčane naočale.

Svijet sunčanih naočala najčešće se svrstava u modnu kategoriju u kojoj se uglavnom naglašavaju nove kolekcije, najzanimljiviji noviteti te najprodavaniji modeli sezone. Iako to nije posve modni svijet, moramo priznati kako je to svijet u kojem trendovi diktiraju potražnju i gdje je proces pažljivog praćenja sezonalnosti iznimno bitan. Na sreću, ponuda je uvijek velika i dostupni su nam razni modeli naočala, pa se ne morate opterećivati pitanjem gdje pronaći ono što tražite, a to potvrđuje i Kristijan Pili, inženjer optometrije Alfa Vision Optika i Poliklinike Bilić Vision.

Sunčane naočale s dioptrijom: pametno rješenje na koje se oči trebaju naviknuti

Naučite nas kako odabrati kvalitetne naočale i model koji nam odgovara?

Najbolje naočale su one koje odlično odgovaraju vašem obliku lica te osobnom stilu, ali i koje se vama osobno najviše sviđaju. Iz iskustva mogu reći kako su Hrvatice dovoljno odvažne za prihvaćanje novih trendova, vole isprobavati sve novitete i često svrate u prolazi pitajući nas što je novoga u ponudi. No, mi uvijek volimo naglasiti kako je pri odabiru sunčanih naočala, osim onog modnog faktora, veoma važan faktor i poznavanje zdravlja vaših očiju, jer o tome ovisi koji oblik bi vam najbolje odgovarao, koja stakla i koji točno premazi – kako bi zaštita od UV zraka bila što djelotvornija. Kroz dugogodišnje iskustvo, moji kolege i ja već na prvu znamo prepoznati kojem licu pristaje određeni model, što ih često zna ostaviti pozitivno nijeme. Stoga slobodno mogu reći kako je riječ struke vrlo važna pri odabiru pravih sunčanih naočala. Tome i služe brojne edukacije naših optičara – kako bismo svi zajedno bili pravovremeno upoznati s ponudom tržišta kad je riječ o što boljoj zaštiti od sunčevih zraka.

Što znače razne boje stakala? Moramo li znati koja odabiremo?

Kada govorimo o staklima za sunčane naočale onda je svakako važno obratiti pozornost na indeks zaštite koji pružaju stakla, na deklaraciji bi trebalo pisati npr. UV 400 što znači da sunčane naočale u potpunosti štite od štetnih sunčevih zraka. Odabir intenziteta boje stakala vrlo je individualan, no postoje određena pravila. Svakako da se ljeti kada je sunčeva svjetlost puno jača nose i puno tamnija stakla, dok se na jesen i zimu nose svijetlije leće ugodnije oku zbog slabijeg intenziteta sunčeve svjetlosti. Odabir stakala u smislu boje: plavo, žuto, rozo, crveno više su stvar osobnog ukusa. Iz iskustva mogu samo reći kako žene jako vole su stakla s gradualom u kojima je gornji dio stakla više zatamnjen pa se oči manje vide, dok je donji dio stakla gradualno svjetliji te se dobije dojam prozračnosti i elegancije kod takvih naočala.

Koliko je važno kupovati naočale uz savjetovanje stručnjaka?

Nije nužno savjetovati se s liječnikom, ali osobe koje imaju određene zdravstvene poteškoće, mogu imati povećani rizik od oštećenja uzrokovana UV zrakama. Npr. osobe kod kojih se razvija siva mrena (katarakta) ili su mrenu operirali, osobe koje imaju makularnu degeneraciju, glaukom ili određena oštećenja mrežnice i sl. trebaju biti na oprezu i savjetovati se s liječnikom. Kod same kupovine naočala, najbolje je savjetovati se sa stručnom osobom (optičarem) koja će vam najbolje znati preporučiti naočale koje su za vas najpogodnije. Ako bih morao naglasiti samo jednu rečenicu u ovoj temi to bi zasigurno bilo: Puno je opasnije nositi loše sunčane naočale, nego ih uopće nemati. Kvalitetne sunčane naočale su svakako nešto u što se isplati uložiti jer oko je vaše najveće blago te o njemu treba brinuti.

Imaju li naočale rok trajanja i kako se pravilno održavaju?

Ispravnim čišćenjem, rukovanjem i održavanjem možemo znatno pridonijeti dužem roku trajanja samih naočala. Ukoliko ih čistimo s adekvatnim sredstvom (sprej za naočalne leće + krpica od mikrofibre; nikako koristiti vlaže krpice koje možemo kupiti u trgovini jer su pune alkohola koji oštećuje naočalnu leće i skida sve zaštitne slojeve), skidamo i stavljamo naočale na lice s obje ruke, ne izlažemo ih velikim toplinama (kamin, roštilj i sl.), odlažemo nakon korištenja u primjereni etui za naočale, manji je rizik da ćemo oštetiti naočalne leće. Neke od najčešćih pogreški su brisanje naočalnih leća s odjećom koju osobe trenutačno imaju na sebi i pohrana sunčanih naočala u pretincu automobila prilikom visokih ljetnih temperatura. No, uz svo pažljivo održavanje, naočale se „troše“, materijal okvira gubi elastičnost, sjaj i sl. te je svakako potrebna zamjena nakon nekoliko godina.

Koliko sunčane naočale štite od štetnog utjecaja i koje posljedice možemo osjećati zbog nenošenja istih?

Veoma je važna kvaliteta zaštite od UV zraka za naše oči. Kao što moramo nositi zaštitnu kremu za kožu prilikom izlaganju suncu, zaštita očiju od sunčevih zraka jednako je bitna za naše zdravlje. Naročito osobe koje imaju svjetliju boju oka, osjetljivije su na sunčevu svjetlost u odnosu na osobe s tamnijom bojom očiju. Učestalo izlaganje UV zrakama bez zaštite, može dovesti do trajnog gubitka vida. Premda nam se čini da UV zrake uzrokuju samo kratkoročnu neugodnost (odbljesak ili manja upala), nego mogu uzrokovati dugoročnu i nepovratnu štetu za vaše oko, kao što je preuranjen nastanak sive mrene ili makularne degeneracije.

Je li važno nositi naočale cijele godine?

Od izuzetne je važnosti štititi oko od štetnih UV zraka tijekom cijele godine. Ljeti, kad je UV indeks viši, onda su i UV zrake opasnije, naročito između 11 i 15 sati, te na specifičnim lokacijama UV refleksija može porasti do 80%. Za vozače, u svakom slučaju preporučujemo sunčane polarizirane naočale koje ne bi ometale njihovu vožnju te koje smanjuju odbljeske ne samo na otvorenoj cesti, nego u tunelu i sl. Osobe koje imaju dioptriju preferiraju sunčane naočale s dioptrijom koje su itekako bolja zaštita od fotoosjetljivih naočalnih leća, čišća je slika, a manji je napor za njihove oči. Tako su nautičari i profesionalni ribari nosioci polariziranih sunčanih naočalnih leća jer imaju potrebu za smanjenjem reflektirajućeg odsjaja od vode koja ih okružuje. Osobe koje su osjetljivije na svjetlo nose cijelu godinu polarizirane sunčane naočale, tako i zimi prilikom npr. skijanja gdje uz sunce gledajući na snijeg stvara se odbljesak koji smeta našem oku. One su pogodne i za većinu sportova koji se održavaju na otvorenom (golf, planinarenje, atletika, automobilske i motorističke utrke i sl.).

Možete li nam otkriti kakvi su modeli popularni ovog ljeta?

Kada bi morali izdvojiti neke ovogodišnje trendove zasigurno su to popularni retro modeli koji nas svojim dizajnom vraćaju u 80-te te sunčane naočale sa žarkim i upečatljivim bojama. Ne samo da proljeće i ljeto godišnja doba koja inače dopuštaju igre bojama, već je 2021. baš posebna kad je popularnost sunčanih naočala u intenzivnim bojama u pitanju. Tako su iznimno popularne neonske boje zelena, roza i žuta, a svoju popularnost mogu zahvaliti ponajprije Instagram platformi i poznatim svjetskim influencericama koje su trend prigrlile. Neki od predvodnika tog trenda svakako su modne kuće Gucci, Bottega Veneta i Loewe. Osim trenda neonskih boja, u ovoj godini se posebno ističu i naočale neobičnih oblika pri čemu se posebno ističu brendovi Cazal, Mykita i Spektre.

Čemu se mogu nadati oni koji ipak naginju eleganciji?

Kada govorimo o sunčanim naočalama, trend koji nikad ne izlazi iz mode jest odmjerena elegancija. Postoje i naše poslovnice u kojima se primarno ističu elegantne linije, upravo kako bi sve pobornice klasike mogle na jednom mjestu isprobati sve najpopularnije sunčane naočale brenda koji je gotovo sinonim za eleganciju. Definitivno bi izdvojio i američki brend DITA koji je svojim ženstvenim i finim linijama sunčanih naočala vrlo lagana osvoja srca naših kupaca kao i Saint Laurent koju njeguje nešto strožije linije klasike.

Trebaju li djeca nositi sunčane naočale?

Nikako ne smijemo zaboraviti zaštitu kod djece jer ona su izloženije suncu više nego mi odrasli. Dječje oči su posebno osjetljive na UV zrake jer do šeste godine života u očnoj leći nema prirodnog filtera za UV zrake – pigment lipofuscin. Nošenje kvalitetnih sunčanih naočala u trećoj ili četvrtoj godini života nije modni hir, već potreba. Najbolje u odabiru će pomoći optičarke u našim optikama, bitna je fizionomija lica da naočale lijepo stoje na glavi, da ne zatežu dijete na ušima ili nosu, kvalitetna naočalna leće te naravno da je dijete zadovoljno kako mu te naočale stoje i da će ih htjeti nositi, nekada nažalost roditelje nema pravo glasa nego se mora prepustiti volji djeteta.

Zanimljiv popis: Ovih 8 stvari bogati ljudi kupuju jeftino – i to s razlogom

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo