Zdravlje

Zdravlje

Sunčane naočale s dioptrijom: pametno rješenje na koje se oči trebaju naviknuti

Shutterstock

Ljetni mjeseci donose nam i potrebu za učestalijim nošenjem sunčanih naočala. Iako se njihovo nošenje preporuča i za vrijeme zimskih mjeseci, ljeti su one ipak neizostavan dio svakodnevnice.

No, njihovo nošenje nije toliko jednostavno za osobe koje nose dioptrijske naočale. I kod njih također postoji potreba za zaštitom oka od štetnih UV zraka, no oni bez dioptrijskih naočala ne mogu funkcionirati. Rješenje su sunčane naočale s dioptrijskim lećama!

Kako kontrolirati mušice u očima (paučinu, crtice, mrlje…)? Nestati neće!

Koje su dostupne opcije?

One su veoma jednostavno i funkcionalno rješenje za sve osobe koje imaju dioptriju, a žele svoje oči zaštititi od UV zraka, vjetra i ostalih nepogodnih prilika, ili pak samo zabljesnuti s novim modnim dodatkom, a istovremeno i vidjeti nešto.  

Većina klasičnih sunčanih naočala ima mogućnost ugradnje leća s dioptrijom. One nimalo ne odskaču od prvotnog izgleda samih sunčanih naočala. Također, postoji opcija ugradnje sunčane leće s dioptrijom i u dioptrijske okvire jer često svojim izgledom i dizajnom dioptrijske naočale sliče sunčanim naočalama.

Kako biste bili sigurni da odabrani model podržava ugradnju leća s dioptrijom, najvažnije je posavjetovati se sa svojim optičarom. On će vas uputiti u sve detalje samog procesa i mogućnosti ugradnje. Također, treba voditi brigu i o zaštitnim slojevima koji mogu biti postavljeni u samu sunčanu leću.

Sunčane naočale imaju rok trajanja od samo 2 godine, kažu znanstvenici! Evo i zašto

Za osobe koje nikada nisu nosile sunčane naočale s dioptrijom, na početku nošenja bit će potreban kraći period kako bi se oko naviknulo na novu situaciju. Unatoč tome, ne postoje zabilježeni ozbiljniji problemi pri dužem nošenju.

Smanjite naprezanje očiju

Veoma bitan faktor pri odabiru sunčanih naočala, pa tako i samih sunčanih naočalnih leća s dioptrijom, polarizacija je leće. Ona smanjuje blještavilo uzrokovano refleksijom od sjajnih površina, te tako povećava kvalitetu vida i pruža dodatnu zaštitu našim očima. Polarizirane naočalne leće štite oči od prekomjernog i štetnog zračenja, smanjuju naprezanje očiju, te su prevencija od degenerativnih promjena na oku.

Nošenje sunčanih naočala s dioptrijom u ljetnim mjesecima posebno može biti pogodno za osobe koje inače nose kontaktne leće. Pogotovo na moru, kontaktne leće nisu praktične jer utjecaj i kombinacija sunca, vjetra i vode često uzrokuje iritaciju oka. Plivanje s kontaktnim lećama nije preporučljivo jer postoji mogućnost nastanka infekcije oka, koju uzrokuju mikroorganizmi u vodi.

Kada vam trebaju nove dioptrijske naočale? Evo što oftalmologinja savjetuje

Više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo