Zdravlje

Zdravlje

Jednostavne navike koje na prirodan način jačaju vaš imunitet! Isprobajte ih danas

Shutterstock

Otkrivamo nekoliko trikova kojima ćete osnažiti imunitet i tako omogućiti organizmu da se lakše bori protiv virusa.

Što jedete, koliko vježbate, kakav je vaš stav prema zdravlju? Sve te navike mogu igrati veliku ulogu u održavanju imuniteta jakim a samim time se organizam lakše bori protiv virusa i ostalih negativnih utjecaja.

Prije svega – osmijeh

Smijeh je jedan od trikova kako ojačati imunološki sustav, on povećava broj antitijela u krvi i onih u bijelim krvnim zrncima koji uništavaju bakterije i viruse. Također se povećava broj antitijela u sluzi u nosu što je i prva linija napada virusa, pa će ih lakše eliminirati.

Pjevajte!

Jedna je studija, provedena u Njemačkoj, pokazala kako pjevanje aktivira rad jetre, što pojačava koncentraciju antitijela u organizmu, a sve rezultira jakim imunitetom. Ako vam se ne pjeva u grupi, pjevajte ispod tuša!

Treba li prati ruke vrućom vodom i koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?

Ostanite u formi – vježbajte

Ne odustajte od tjelovježbe iako je većina sportskih dvorana već zatvorila svoja vrata,  dapače, neki stručnjaci preporučuju da vježbate na zraku, a možete i u vlastitom boravku! Čak je i 30 minuta dovoljno kako bi osnažili organizam i ostali zdravi.

Uživajte u opuštanju i snu

Držite razinu stresa pod kontrolom. Napetosti i stresne situacije možete izbjeći sudjelovanjem u opuštajućim aktivnostima, poput joge, tai chia, vježbi disanja ili opuštanja mišića.

Spavajte. Tijekom sna, hormoni pomažu vašem tijelu da se oporavi i ponovno izgradi. Ako kontinuirano spavate premalo, vaš imunitet je u opasnosti.

Vitamini, vitamini, vitamini

Oni direktno osnažuju učinak imunološkog sustava. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E i selena. Vitamin A smanjuje rizik od infekcija. Željezo pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitijela. Sve vitamine možete pronaći u svježim namirnicama pa pažljivo birajte svoje obroke ili ih u organizam unesite putem dodataka prehrani.

Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Ako imate blisku osobu stariju od 60 godina, pročitajte ovo

Voće i povrće čuvaju zdravlje

Na stolu uvijek imajte puno svježeg voća i povrća. Konzumirajte ih kao svježe napitke, dodatke salatama ili obrocima ili kao samostalni međuobrok.

Ne zaboravite na tekućinu

Instinktivno ćemo posegnuti za čajem kada smo bolesni, znajući da topli napitak hrani imuni sistem, a varijacija biljaka u njemu može pomoći u borbi protiv infekcija. Bostonski su istraživači otkrili da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šalica crnog čaja, ojačavaju baš dio imunološkog sustava koji se bori protiv infekcija.

Smanjite unos kalorija i izbjegavajte toksine

Ograničavanje unošenja kalorija u organizam osnažuju ključne stanice imunološkog sustava koje se bore protiv infekcija.

Za zdrav i snažan imunitet, važno je izbjegavati nikotin i alkohol.

Njegujte samo pozitivne misli

Negativne misli djeluju negativno i na imunološki sustav stoga samo pozitivne misli prenosite iz jednog dana u drugi.

Higijena

Svi znamo da se najlakše zaraziti putem prljavih ruku, stoga pazite kamo ih stavljate te ne dirajte lice prljavim rukama.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo