Zdravlje

Zdravlje

Jesu li mučnina i povraćanje simptomi koronavirusa? Evo što kažu liječnici…

Gastroenterološki problemi mogu biti signal koji otkiva infekciju, pa čak ako se radi samo o mučnini i povraćanju.

Uobičajeni simptomi COVID–19 bolesti su otprilike ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima. No, prema pisanju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, mnogi su bolesnici iskusili i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proljeva, nekad čak i prije pojave respiratornih simptoma.

COVID-19 se može javljati i trajati u raznim oblicima. Imao sam pacijente koji su povraćali i imali proljev, ali nisu imali temperaturu, pojašnjava dr. Jorge Vounas.

Da je povraćanje simptom infekcije, povezalo se prije par mjeseci kada je svoje simptome podijelila na društvenim mrežama jedna djevojka te navela da uz sve poznate simptome navela kako se u kasnijoj fazi bolesti javilo i konstanto povraćanje uz nesanicu i potpuni gubitak apetita.

Je li sigurno koristiti javni WC za vrijeme pandemije koronavirusa?

Ona nije sama, novinarka Abigail Tarttelin svoje je simptome detaljno opisala: „Evo što se dogodilo meni: Prvo jutro sam se probudila i osjetila bol u grlu te se su se javile probavne smetnje. Dane sam zbog povraćanja provodila u kupaonici, žaleći samu sebe. Nakon par dana se razvio kašalj, bol u mišićima i plućima“. Iako se nije testirala, smatra da se radilo i koronavirusu.

Veliki broj pacijenata ima simptome probavnih smetnji

Znanstvenici su također povezali da spomenuti simptomi mogu nastati kao posljedica infekcije koronavirusom, uz respiratorne simptome. Jedna od prvih studija je provedena u Kini gdje su autori od 652 pacijenta primljena u bolnice kod oko 10 posto pacijenata zabilježili i simptome poput proljeva, mučnine i povraćanja.

U drugoj se provedenoj studiji navodi oko 15 posto takvih simptoma kod odraslih, ali i da se češće javlja kod djece koja su zaražena i to u postotku 6 do 66 posto.

U nekim su slučajevima gastroenterološki problemi bili i jedini simptomi bolesti. Prema pisanju magazina The American Journal of Gastroenterology kod 50 posto hospitaliziranih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u travnju, njih 28 je imalo probavne tegobe, 6 nije imalo respiratornih simptoma.

Dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulama koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima već i u probavnom traktu.

COVID-19 i komplikacije: Pojava sekundarnih infekcija stvara dodatnu opasnost za oboljele

Sva spomenuta istraživanja i dokazi ukazuju kako povraćanje i mučnina ne biste smjeli ignorirati dok traje pandemija.

Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije koronavirusom, iako nemate drugih simptoma.“, navodi dr. Vournas, i u tom je slučaju važno otići na testiranje. Ako ste primijetili ove simptome i otišli na testiranje, pametno bi bilo ostati kod kuće u međuvremenu i pratiti simptome. Također pazite na unos tekućine, hrane i dovoljno sna.

Pojava sekundarnih infekcija

Do danas je zbog  COVID-19 bolesti umrlo više od  572.000 ljudi, ali liječnici svakodnevno uče nove stvari o ovoj bolesti koja može voditi do smrti.

Rana su istraživanja pokazala kako se kod oko 50 posto osoba koje su umrle zbog ove bolesti razvila i sekundarna bakterijska ili gljivična infekcija, od kojih su neke otporne na antibiotike. Liječnici i nisu previše iznenađeni pojavom sekundarne infekcije jer se često javljaju kao nuspojava“ virusnih infekcija, poput gripe.

Događa se to da otprilike 50 posto pacijenata s COVID-19 dobiju i novu infekciju otpornu na antibiotike pa oni jednostavno ne djeluju, navodi dr. Corrie Detweiler, mikrobiolog na sveučilištu Colorado.

Pazite na higijenu

Još su uvijek higijena, distanciranost i nošenje maski najbolji način zaštite od virusa, pa je savjet da ih se pridržavate.

Kada prati ruke?

  • Nakon boravka na javnim mjestima. Ako ste dirali kvake, kolica u dućanu, gumb na liftu…
  • Nakon kihanja ili kašljanja
  • Prije dodirivanja lica, posebno očiju i nosa.
  • Nakon odlaska na toalet
  • Nakon diranja ljubimca
  • Prije i nakon pripreme obroka
  • Nakon što promijenite bebi pelene
  • Nakon diranja vreće za smeće

Idete u dućan? Obavezno uzmite masku i strogo se držite ovih 14 savjeta

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo