Zdravlje

Zdravlje

Kada ćemo ponovno moći živjeti bez zaštitnih maski na licu? Postoji nekoliko scenarija

Stručnjaci se slažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prijenos virusa.

Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospiju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, također može biti izložena infekciji.

Od kad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred trgovinu i shvatite da masku niste ponijeli sa sobom. Isto se tako vjerojatno pitate: Kada ću smjeti prestati nositi masku?

Mnogi će stručnjaci reći: Ne u dogledno vrijeme

Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gdje ga drugi ljudi mogu udahnuti. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete spriječiti širenje zaraze.
Obzirom je tako, lako je zaključiti da ćemo prestati nositi maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo prenijeti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo sve biti u mogućnosti hodati po svijetu bez maski. Evo koje su to:

  • Postoji dokaz da je cjepivo dostupno i koristi se u tolikoj mjeri da se drastično smanjio broj zaraženih.
  • Ostvarimo „imunitet krda“ na koronavirus
  • Svi postanemo imuni na virus

Problem je u tome što ne znamo kada će se nešto od ovoga dogoditi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih 5 godina. Taj model pokazuje da će broj osoba oboljelih od COVID-a i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije cjepivo. Podatak ukazuje da ćemo morati nastaviti nositi maske kako bismo spriječili veliki broj novo oboljelih.

Ovo su najgore i najnezdravije namirnice na svijetu – izbjegavajte!

Možda vam nije drago nositi masku, ali radi se o važnoj strategiji za zaustavljane širenja virusa. U javnosti uvijek nosite masku, pronađite onu koja vam odgovara i uvijek ju imajte uz sebe. Čini se da kako ovaj virus neće nikamo otići, a moguće niti vaša maska.

Važno je stoga maske održavati čistima i dezinficiranima cijelo vrijeme inače nema niti puno smisla nositi ih… Evo kako najbolje to učiniti, bilo da se radi o onoj platnenoj ili medicinskoj.

Pravilna briga o platnenim maskama

Specijalist za infektivne bolesti, dr. med. Debra Goff navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju skupini predmeta koji se daju čistiti. Ako ju planirate prati u perilici za rublje, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje liječnica. Masku stavite direktno u perilicu i opet odmah operite ruke. Savjetuje da koristite prašak za rublje kojeg inače koristite ali možete koristiti i izbjeljivač za rublje te odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.

COVID-19 i zabrinjavajuće posljedice: Zabilježeno je značajno kognitivno propadanje

Ako želite masku oprati ručno, Goff savjetuje da slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lice. Kako biste ju uspješno dezinficirali, u posudu stavite 4 žličice izbjeljivača za rublje u litru vode i ostavite u toj otopini masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na zraku. Goff smatra da se maska ova treba čistiti nakon svakog nošenja.

Kako dezinficirati medicinske maske?

Kaiming Ye, dr, med. I profesor na sveučilištu Binghamton u New Yorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namijenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da ju je potrebno baciti odmah nakon korištenja. Dodaje kako se može koristiti opet ali samo ako se radi o posebnim uvjetima i ako je pravilno dezinficirana.
Na primjer, N95 maske (Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) se mogu dezinficirati u za to posebnim aparatima. Dodaje, kako do danas nisu provedeni testovi koji pokazuju da se medicinske maske mogu uspješno dezinficirati i ponovo koristiti.
Ako niste u mogućnosti zamijeniti masku odmah nakon korištenja, a potrebna vam je,, Goff savjetuje da ju dobro pregledate kada ju skinete. Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate ju baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savjetuje da ju spremite u papirnatu vrećicu prije drugog korištenja. Idealno bi bilo, naravno, da ju koristite samo jednom.

Štitnik za lice –  kako ga dezinficirati?

Dr. Goff ističe kako se radi o posebnoj kategoriji ali i ne štite od kašljanja i kihanja od osobe koja je iza vas, ali će zaštiti oči. Napominje kako se često koriste kako dodatak platnenim ili kirurškim maskama, kao dodatna zaštita. Kako biste ju očistili, uzmite čistu krpicu i neutralan deterdžent ili čistu dezinfekcijsku maramicu, te prebrišite unutrašnju površinu maske.  Vanjsku stranu prebrišite alkoholom ili čistom vodom te pustite da se osuši.
Nakon ovog postupaka dobro operite ruke.
 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo