Zdravlje

Zdravlje

Kako se pravilno sagnuti, voziti automobil ili sjediti? Ovo su najbolji savjeti za očuvanje zdravlja kralježnice

Shutterstock 582848443

Razmišljate li o tome kako podižete i nosite teret i sjedite li pravilno u automobilu? Sigurni smo da ne, ali danas je idealan prilika da to naučite!

Zbog načina života, zaboravljamo važnost pravilnih opterećenja i pravilnog položaja tijela: na radnom mjestu, pred televizorom, računalom, s novinama, knjigama ili poslovnim papirima.

Križobolja je tipična bolest današnjice. Oslabljena kralježnica može na najmanji napor reagirati bolnim “ukočenjem”. Koliko tijekom dana pazimo na svoju kralježnicu? Činimo li kretnje na pravilan način? Opišimo najjednostavnije i najčešće.

Saginjanje, podizanje i nošenje tereta

Teret treba, kad god je to moguće, jednakomjerno rasporediti na obje ruke. Podizanje tereta s poda uvijek mora biti savijanjem u koljenima, a ne pregibanjem naprijed cijele kralježnice. Teret treba nositi naslonjen na trbuh, na spuštenim rukama. Ako ga nosimo na leđima, netko treba pomoći dignuti ga.

Kod vezanja cipela, bolje je nogu podignuti na rub stolice ili na neko drugo povišeno mjesto.

Muči vas ukočena kralježnica, grčevi u stopalima, umor u nogama… Kako si pomoći?

Sjedenje

Radna površina treba biti u visini koja omogućuje uspravno sjedenje, bez saginjanja naprijed ili podizanja ruku. Noge u koljenu i kuku trebaju biti savijene pod pravim kutom, a naslon stolice treba podupirati donji dio leđa. Pri tome treba paziti i da se kralježnžica, osim na naprijed, ne savija ni u stranu.

Kućni poslovi

Okolinu treba prilagoditi sebi, a ne sebe okolini. Peglati se može i sjedeći. Kod usisavanja treba stajati uspravno i kretnje činiti rukom, a ne cijelim tijelom. Ručno pranje rublja treba obavljati na prikladnoj visini, a ne saginjati se iznad kade. Ako je to neophodno, bolje je kraj kade kleknuti na jastučić. Ako se vade predmeti iz niskog ormarića, ispred njega treba kleknuti, a ne saginjati se. Ako su predmeti visoko, treba stati na stabilnu stolicu ili kućne ljestve, a ne istezati ruke i stajati na prstima.

Slomili ste kost? Evo što nakon loma (ne) smijete i kako si pomoći

Vožnja automobila

Sjedeći položaj u automobilu mora osiguravati pravilan, uspravan, a nikako poluležeći položaj. Natkoljenice su u odnosu na trup pod pravim kutom, a potkoljenice lagano ispružene. Ruke trebaju biti lagano savijene u laktu. Pod slabinski dio kralježnice može se staviti jastučić, a podupirač za glavu mora biti u takvom položaju da glavu skoro dotiče, a gornji rub mora biti u visini tjemena.

Izvor: Javno zdravlje

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo