Zdravlje

Zdravlje

Kako si pomoći kod opasnog susreta s meduzom?

shutterstock

Najvjerojatnije je da pri odlasku na more strepite od uboda pauka, škorpiona, osa i pčela ali bi se trebali i pribojavati susreta s meduzom čiji ubod izaziva prodornu bol te može uzrokovati trajna oštećenja.

Meduze spadaju u red žarnjaka, a u Jadranu živi nekoliko vrsta otrovnih meduza, od kojih su najpoznatiji uhati klobuk (Aurelia aurita), morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i morsko pluće (Rhizostoma pulmo), prenosi Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Meduze su želatinozna stvorenja, građena uglavnom od vode, koja nemaju dobru kontrolu vlastitog kretanja pa uglavnom plutaju nošena morskim strujama, što objašnjava da do uboda dolazi sasvim slučajno tijekom plivanja. Većina meduza je opremljena žarnim stanicama koje se nalaze na njihovim dugim lovkama. One se koriste za lov, ali i za obranu. Žarne stanice luče otrovni sadržaj u tkivo koje su dotaknule.

11 bolesti za koje ste mislili da su zarazne, a nisu

Reakcija na ubod je prodorna bol, slična boli od opekline, crvenilo, osip, oteklina i pojava mjehurića koji se pojavljuju na mjestu uboda.

Ubod je vidljiv od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a mogu se razviti i sekundarne infekcije i ozljede, kao i promjene poput ekcema, praćene jakim svrbežom, te pojava krasti i promjena boje kože (smanjena ili pojačana pigmentacija).

Što učiniti nakon uboda meduze

Nakon uboda bitno je ostati miran (koliko i ako je to moguće) te ne trljati mjesto uboda, jer se time otrov dodatno utrlja u tkivo. Mjesto uboda treba isprati morskom vodom (nikako slatkom jer pojačava osjećaj boli), a lovke se mogu pokušati odstraniti pincetom (ne prstima!). Mjesto uboda dobro je isprati octom ili alkoholom (blokiraju »neeksplodirane« žarnike).

Postoje lijekovi, kreme i masti koji smanjuju upalu i svrbež (kortikosteroidni i antihistaminski preparati). Međutim, njih nije dopušteno koristiti bez liječničke upute i nadzora. Ako je zahvaćena ruka ili noga, treba je imobilizirati.

Ubodi na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Ubod na području očiju (lokalna upala, crvenilo, oteklina i suzenje) može biti jako opasan jer može uzrokovati trajno oštećenje vida. Ubodi oka moraju se temeljito isprati tekućom vodom (ne morskom) i treba što prije potražiti liječničku pomoć. Ubod na području usta može uzrokovati velike teškoće s disanjem i gutanjem, pa je nužno što prije doći do najbliže zdravstvene ustanove.

U vrlo rijetkim slučajevima može nastati stanje opće alergijske reakcije i šoka, koje se manifestira poteškoćama u disanju, općom slabosti, glavoboljom, povraćanjem, grčenjem mišića i promjenama tjelesne temperature i svijesti. Tada je, zbog ozbiljnosti stanja, nužno unesrećenog što prije dovesti do najbliže zdravstvene ustanove, a u međuvremenu, ako je potrebno, provesti postupak oživljavanja.

Potrebno je upozoriti da i mrtva meduza može opeći pa, ako je nađete na obali, nemojte je dirati golim rukama!

Stršljeni, ose, pauci… Što učiniti ako vas ubodu?

Jeste li znali?

Hrvatska imena ovog žarnjaka su: pizdacina (Komiža), putamarina (Malinska), pizdejica (Račišće), pizdurinka (Murter), suza (Porat na Krku), čoka (Kaštel-Kambelovac), bulierga (Boka), zlogodine (Orebići), misečina (zabilježio Skok), misecina (Baška), grandulja (Ist), gljandura (Sali), zatim klobuk (Lovište, Slano, Mlini, Cavtat), klobučina (Martinšćica na Cresu, Nerezine) i zaladija (Senj).

Invazija ne posustaje: Ovih 8 stvari komarci ne žele da znate o njima, a svakako biste trebali

A. Abrahamsberg
Foto: Shutterstock

Tekst je originalno objavljen u srpnju 2015. godine.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo