Kako spriječiti kontaktni dermatitis?

zena-njega-dolcevita-majica-kosa-zima

Osjetljiva koža često reagira na dodir nadražujućih tvari. Tako, primjerice, prsten, parfem ili vesta mogu izazvati crvenilo, mjehuriće ili otekline.

Zašto nastaje kontaktni dermatitis?

Iako uzrok nije uvijek jednostavno otkriti, najčešće se radi o stvarima  s kojima svakodnevno dolazimo u dodir; sredstvima za čišćenje ili higijenu, bižuteriji, biljkama, prašini, papiru za fotokopiranje, perju ili krznu životinja.

Prvi simptom kontaktnog dermatitisa je pojava crvenila. Zatim koža otiče, a pojavljuju se i potkožni mjehurići koji kasnije pucaju. "Rana" također i svrbi, pa se osobama s dermatitisom često teško suzdržati od češanja. Naravno, time samo pogoršavaju stanje.  

 Što sve može biti izazvati kontaktni dermatitis?

  • ParfemLak, boje za kosu, lijekovi protiv ćelavosti, šampon, ukosnica, sjenilo ili šminka za oči izazivaju dermatitis na glavi i čelu.
  • Na licu i ušima reakcije uzokuju sapuni, lijekovi za lokalnu primjenu, parfem, losioni za brijanje, sredstva protiv akni (retinol), naočale, naušnice, lak za nokte, ali i neke namirnice.
  • Na vratu - ukosnice, ogrlice, šalovi, marame, losioni za brijanje, parfemi.
  • Što se tiče pazuha pripazite na dezodoranse, veste, bluze ili košulje.
  • Na tijelu i rukama dermatitis uzrokuje slabo isprana odjeća ili odjeća od sintetike, pseća i mačja dlaka, gumbi.
  • Na dlanovima, nadlanicama i zapešću - apun, gumene rukavice, sredstva za pranje, prstenje, narukvice, sat, papir za fotokopiranje, biljke, rajčice, lijekovi za lokalnu primjenu.
  • Reakcije na nogama izazivaju čarape, obojena odjeća, odjeća od sintetike, voda, metalni dijelovi na odjeći.
  • Na stopalima - plastična ili kožna obuća, obojene čarape ili one od sintetike.

Što napraviti u slučaju dermatitisa?

Reakcija kože može se ublažiti peroralnim antihistaminskim ili kortikosteroidnim lijekovima. Najbolje je izbjegavati kreme, a koža se može smiriti i  posebnim posipom koji je dostupan u ljekarnama.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!