Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti ubod pčele ili ose ljeti? Liječnica otkriva i simptome alergije

Shutterstock 1381143569

Ubodi pčele ili ose česti su tijekom ljeta čemu pogoduju visoke temperature, slatko voće, sladoled, slatki napitci…

Reakcija na ubod može biti blaga u obliku blagog crvenila na mjestu uboda do nastajanja alergijske reakcije i anafilaktičkog šoka. Osobe koje su alergične na ubod ose ili pčele ne bi smjele koristiti jake parfeme tijekom ljeta, nositi odjeću žarkih boja, piti slatke napitke na plaži i sl., a sa sobom moraju imati komplet za samopomoć koji sadrži adrenalin.

Kakve sve rakcije na ubod mogu biti?

Otrov pčele sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološkog sustava, što uzrokuje bol i otekline  na mjestu  uboda. Uz oštru bol i crvenilo na mjestu uboda pojavljuje se i svrbež kože koji može trajati i nekoliko dana.

Opasni su ubodi u području glave, usne šupljine, vrata jer mogu dovesti do oticanja mekih česti i gušenja pa zahtijevaju hitan pregled kod liječnika i liječenje.

Reakcija na ubod može biti lokalna i sistemska. Kod lokalne reakcije javlja se crvenilo ,bol i otok na mjestu uboda, a kod sistemske reakcija može  osoba  postati promukla, imati vrtoglavicu, imati ubrzani puls i pasti u nesvijest. Svrbež i bol potrebno je odmah ublažiti hladnim oblozima ili ledom.

Gadi vam se ova životinjica u kući? Evo razloga zašto kućne strige ne treba ubijati

Ubodno mjesto je potrebno pregledati i izvaditi žalac ako je zaostao.Kod uboda pčele može zaostati žalac u koži, dok ose ne ostavljaju žalac i mogu ubosti više puta. Ne preporučuje se grepsti ubodno mjesto jer će se time i crvenilo i otok znatno pogoršati. Crvenilo i otok na mjestu uboda  prolazi  kroz nekoliko dana, a koža može svrbjeti kroz nekoliko dana.

Ako se jave znakovi alergijske rekcije u obliku osipa  i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom potrebna je hitna liječnička pomoć.

Anafilaktički šok

Kako bi se  smanjila mogućnost  anafilaktičkog šoka u osoba alergičnih na ubod pčele ili ose  preporučuje  imati autoinjektor koji sadrži adrenalin ( pacijenti si to daje sam odmah nakon uboda) te tablete antihistaminika i kortikosteroida, te ih odmah primijeniti nakon uboda i javiti se obavezno liječniku.

Kako izbjeći ubod?

Kako bi izbjegli  ubode osa ili pčela preporučuje se ne koristiti parfeme tijekom ljeta, sapune, kreme i losione  jakog mirisa, nositi svijetlu odjeću, ne piti slatke napitke i voće na otvorenom, ne držati  otvorene boce sa sokom, izbjegavati otvorene kante za smeće, nositi odjeću dugih rukava, ne hodati bos  i dr.

Partner vam stalno ispušta vjetrove? Evo što vam to govori o zdravlju

Kako si pomoći nakon uboda?

Kao pomoć i prevencija mogu biti različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla ili prirodnog ( tj. eterična ulja ili biljke). U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena  losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta kako bi i se izbjegle alergijske  reakcije na koži. Pomažu i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Kako sami možemo ublažiti reakciju?

Crvenilo na koži nastalo ubodom komarca, ose ili pčele može se tretirati protuupalnim kremama koje sadrže antihistaminik u gelu ili kortikosteroidnom kremom (tri do četiri dana), ili gelom koji sadrži kamilicu, neven, aluminij acetotartarat, Burovu otopinu ili gel. U  slučaju jačeg svrbeža koji ne prolazi mogu se  uzimati i antihistaminici u tabletama.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo