Zdravlje

Zdravlje

Kako zaustaviti napad panike? Psiholozi predlažu 3 različite i učinkovite metode

Shutterstock

Ako ga niste sami doživjeli, teško da možete shvatiti kakav je osjećaj doživjeti napad panike.

Panični napadaji znaju se javiti bez nekog jasnog povoda i u različitim situacijama mada je uobičajeno da je osoba koja ih doživljava izložena nekom obliku stresa u toj fazi života. Nakon prvog napada ljudi obično prođu medicinske pretrage nakon kojih se utvrdi kako su zdravi, ali su doživjeli panični napadaj. Napadi će se često ponoviti na vrlo sličan način, u sličnim, ali i u potpuno različitim situacijama.

Psiholog, dr.  Danielle Forshee napad panike opisuje kao nalet intenzivnih osjećaja koji svoj vrhunac dožive u samo par minuta.

Možete doživjeti preskakanje ili ubrzano lupanje srca, znojenje, drhtavicu, bol u prsima, mučninu, vrtoglavicu ili trnce u nogama i rukama. Može se javiti i osjećaj da ste se odvojili od tijela ali i realnosti. Sve ovo zvuči strašno, a potvrdit će svatko tko je doživio makar jednom napad panike. 

Pa iako epizoda napada završava kroz 20 minuta, teško ga je doživjeti. Donosimo 3 različite metode koje možete iskoristiti kako biste napad spriječili. 

1. Dišite kroz dijafragmu 

“Napad panike vas stavlja u psihički stres jer mozak vjeruje da u tom trenutku treba zaštitu”, navodi dr. Forshee. Dodaje kako je jedna od vrlo jakih metoda olakšavanja situacije disanje kroz dijafragmu, a pomoći će jer se tijekom napada tijelo grči, ostajete bez zraka, rečenice su kratke i dišete plitko. 

Upravo takav način disanja šalje signale mozgu da je u opasnosti i sam proces postaje još teži. Ako dišete na predložen način, mozgu pak šaljete signal da ste na sigurnom i da ste opušteni, što će ga umiriti i pa će se i tijelo opustiti znajući da ne mora biti u stanju pripravnosti. 

Upitali smo naše psihologinje treba li i njima psiholog… A otkrile su nam i kako se rješavaju stres

2. Mijenjajte misli 

“Kada netko doživi napad panike, mozak govori kako se nečega bojimo. Umjesto da mislima dozvolite da tako vrludaju, vi prekinite negativan niz i sebi govorite upravo suprotno. Sve leži u organizaciji misli. Ako ste uplašeni, ponavljajte u sebi da će proći i da niste u životnoj opasnosti. 

3. Osvijestite situacije koje su okidač 

Osoba koja doživi panični napadaj doživi to vrlo intenzivno te se može dogoditi da se počne pribojavati takvog iskustva. Tako živi u strahu od paničnog napadaja, a kada se on ponovi i sam strah od svakog budućeg napadaja se učvršćuje, a zna postajati i jači. 

“Osobe koje pate od paničnih napada često izbjegavaju mjesta, ljude i aktivnosti koje su povezali s napadom panike”, dodaje psiholog. Na primjer, ako ste epizodu doživjeli u restoranu, možda ćete u potpunosti izbjegavati odlazak na večeru. Ili ako ste doživjeli napad u automobilu, moguće je da se danas vozite isključivo autobusom. 

Psiholog objašnjava zašto je dobro imati hobi i kako će na bolje promijeniti vaš život

Upravo je tako ponašanje krivo jer mozak se mora suočiti s problemom kako biste stekli samopouzdanje ako do novog napada dođe. Suočavajte se sa situacijama dok god one ne prestanu izazivati prijetnju. Stručnjaci kao dobro rješenje za izlaganje situacijama savjetuju  kognitivno – bihevioralnu terapiju na kojoj će se osoba najprije suočavati s onim situacijama koje izazivaju nizak nivo tjeskobe, sve dok ne budu spremne na uključivanje u one situacije koje su izazvale intenzivnu neugodu i strah. Takvo postupno izlaganje pomoći će nam u shvaćanju da se panični napadaji mogu nadvladati i prihvaćanju da je tjeskoba stanje u kojem se jednostavno svi povremeno nađemo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo