Zdravlje

Zdravlje

Klempave uši uništavaju dječje samopouzdanje

Ako ste već sada svjesni da će vaše dijete morati proći kroz postupak korekcije uški, predlažemo da pročitate savjete doc. dr. sc. Sande Stanec, specijalistice plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije Poliklinike Edumed.

Deformacija ušiju spada u česte estetske nedostatke, a moguće ju je uočiti već kod novorođenčeta. Međutim, pravi se problemi javljaju polaskom u školu. Komentiranje klempavih ušiju, djeci nažalost često predstavlja omiljenu zabavu.

Dr. Sanda Stanec                     Doc.dr.sc Sanda Stanec

“Postupak korekcije uški u djece obuhvaća kiruršku korekciju otopostaze (odstojećih uški) kao najčešće prirođene anomalije uški. Tim se postupkom uške priljubljuju uz glavu ili se smanjuje njihova veličina.”

Svim roditeljima koji se pitaju koja je dob djeteta najprimjerenija za zahvat, doc. dr. sc. Sanda Stanec savjetuje da se zahvat korekcije uški ili otoplastika preporučuje u dobi od 5 do 6 godina tj. prije polaska djeteta u školu, mada se može učiniti i u kasnijoj dobi.

“Smatra se da je korekcija ovog deformiteta prije polaska u školu značajna zbog psihološkog aspekta razvoja djeteta, njegovog osjećaja sigurnosti i samosvijesti. Dokazano je da uška do treće godine života doseže 85 posto svoje definitivne veličine a do 5. godine života rast uški je završen”, naglasila je dr. Stanec.

Budući da već i sama ideja o odlasku na operaciju kod ljudi izaziva nelagodu, vjerujemo kako je taj strah kod djece udvostručen. U tom trenutku ključnu ulogu imaju roditelji.

“Oni bi trebali pripremiti dijete za operaciju, objašnjavajući mu sam postupak, te razloge zbog kojih je važno da se deformacija uški korigira.Tijekom pregleda prije samog kirurškog postupaka dijete se mora upoznati sa liječnikom koji će izvršiti kirurški postupak korekcije.

Važno je da liječnik zadobije djetetovo povjerenje, da mu objasniti sam postupak i odgovori na djetetova moguća pitanja. U 90% slučajeva se otoplastika provodi u lokalnoj anesteziji, ali takav postupak zahtijeva dobru pripremu i suradnju djeteta. Kirurški postupak otoplastike traje oko sat vremena.

Oporavak

DoktorNakon operacije dijete mora imati zavoj oko glave tijekom 7 dana i tijekom tog vremena zavoj nije dozvoljeno skidati niti prati kosu, istuče dr. Stanec.

“On je potreban da bi proces cijeljenja uški u novom rekonstruiranom položaju tekao neometano i da u tom ranom poslijeoperacijskom razdoblju ne bi došlo do ozljeda ili presavijanja uški što bi uzrokovalo recidiv deformiteta. Nakon 7 dana skida se zavoj i dozvoljeno je pranje kose. U djece se obično koža zatvara resorptivnim šavovima koji sami otpadnu tako da se na taj način izbjegava bolno vađenje šavi. Tijekom spavanja narednih mjesec dana potrebno je nositi elastičnu traku za glavu da bi se spriječilo presavijanje uški. Ožiljak se nalazi na stražnjoj strani uški, jako dobro cijeli i nije uočljiv.”

Ovaj kirurški postupak izuzetno je važan za psihički razvoj djeteta koje je često već od vrtićke dobi zbog odstojećih uški izloženo izrugivanju svojih vršnjaka. Sve to umanjuje djetetovu sliku o samom sebi, te uzrokuje nesigurnost i gubitak samopouzdanja.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo