Zdravlje

Zdravlje

Kod muškaraca HPV češće prođe neopaženo i bez simptoma

Foto: Shutterstock

U rubrici Halo, Doktore naši liječnici odgovaraju na pitanja čitatelja. Na pitanja o HPV – u odgovara liječnica Jadranka Belan Žuklić dr.med., specijalist ginekologije i porodništva

Pitanje čitateljice: Poštovani, Imam stalnog partnera 3 godine. Nakon zadnjeg papa testa uputili su me na HPV test. Ispostavilo se da imam visokorizični HPV. Moram napomenuti da svakih godinu – godinu i pol radim PAPA test te da nikad nisam imala neke promjene na njemu (CIN-ove) Zanima me da li moj partner može imati kakve probleme te da li bi sada trebali početi koristiti zaštitu? Također, zanima me da li je moguće da HPV nakon nekog vremena dođe negativan? I kako to postići? 

Sedam stvari koje niste znali o seksu za vrijeme trudnoće

Odgovor liječnika: Poštovana, većina spolno aktivnih osoba je barem jednom u životu bila u kontaktu s HPV-om i većina tih infekcija prođe spontano kroz 1-2 godine ako se ne mijenjaju partneri i koristi kondom. HPV može u neotkrivenom obliku postojati i više godina. Bitno je da se redovito rade Papa testovi i da na njemu nema promjena u obliku CIN-ova I, II, III  ili vidljivih spolnih bradavica (kondiloma). Ovisno što je pokazao vaš Papa test kod vas će se planirati ili ponavljanje Papa testa za 4 – 6 mjeseci ili kolposkopija (promatranje vrata maternice pod povećanjem 20-50 puta).

Kod muškaraca HPV češće prođe neopaženo i bez simptoma. No, bilo bi dobro da partner napravi pregled dermatovenerologa, odnosno peniskopiju. To je isto što i kolposkopija samo se pregledava muško spolovilo, obje pretrage su bezbolne. 
HPV testiranje ima smisla ponoviti nakon godinu dana.
 
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo