Koliko kofeina na dan je previše? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koliko kofeina na dan je previše?

Kava je napitak koji pijemo svakodnevno kako bismo se razbudili i započeli dan. No, je li zaista zdravo unositi u organizam toliku količinu kofeina?

Stručnjaci preporučuju do 400 ml kofeina na dan. To je u prosjeku oko 4 šalice kave. Ispijanje kave u tim količinama ima i dobre učinke za vaše zdravlje, odnosno smanjuje rizik od bolesti srca, srčanoga i moždanoga udara te dijabetesa tipa 2. Zrnca kave također sadrže visoke količine antioksidansa što znači da energetska pića puna kofeina nemaju toliko pozitivan utjecaj na vaš organizam. Preporučena doza naravno ne vrijedi za svako tijelo jednako. Metabolizam ne obrađuje kofein dovoljno dobro te se neki ljudi nakon šalice kave osjećaju nemirnima. Također, ako inače ne pijete kavu svakim gutljajem biste mogli osjetiti jače otkucaje srca. Slušajte svoje tijelo, ako postajete nervozni nakon jedne šalice, možda to ipak nije napitak za vas. Strastveni ljubitelji kave trebali bi pripaziti da ju ne konzumiraju često samo kako bi nadoknadili nedostatak sna.

Simptomi predoziranja kofeinom

Iako vrlo rijetko, predoziranje je moguće ako ne spavate dulje vremena kako treba, ne jedete dovoljno, a pijete i više od 4 šalice kave na dan. Simptomi predoziranja su nesanica, nadutost u trbuhu, trnci u udovima, anksioznost te jaki otkucaji srca. Kofein podiže krvni tlak što može dovesti do srčanoga zatajenja.

Uživajte i dalje u svom omiljenom piću, ali pripazite na količine koje unosite!

Kava s kokosovim uljem – daje energiju i potiče mršavljenje

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo