Zdravlje

Zdravlje

Kontaktne leće – velika, a nevidljiva pomoć

Kada ožeže sunce, čak i najveći zaljubljenici u svoje dioptrijske naočale, pomisle kako bi na nos nataknuli one sunčane. Budući da su mnogi od njih ograničeni izborom okvira koji odgovaraju zatamnjenim dioptrijskim staklima, tijekom ljeta, a posebno za boravka na otvorenom, posežu za kontaktnim lećama.

7 najčešćih grešaka koju radi nositelj kontaktnih leća​

Kontaktne leće sjajno su optičko pomagalo, naglašavaju oftalmolozi Optičkog centra Bilić Vision, jer ne ograničavaju osobu s poteškoćama vida kao što to čine naočale. Naime, postoje čak i aktivnosti pri kojima je nošenje naočala opasno.

kKontaktnim lećama rješavaju se kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Izabrati ih treba tek nakon pregleda i savjetovanja sa stručnom osobom. Naime, leća je strano tijelo u oku, a ako se izabere kriva, može doći do oštećenja oka.

Prije svega, važno je znati koliko često i pri kakvim aktivnostima želimo nositi kontaktne leće. Pritom razlikujemo polutvrde (RPG) plinopropusne i mekane zamjenske leće.

Optički centar Bilić Vision u Centru Kaptol nudi velik izbor leća vodećih svjetskih proizvođača. Uz leće neophodno je korištenje otopine za njihovo čišćenje te posudice za čuvanje leća. Mnoge osobe uz leće koriste i  umjetne suze za ovlaživanje oka.

Iz Poliklinike Bilić Vision stižu nam i dodatni savjeti kako da nošenje leća bude što zdravije i ugodnije.

  • Prije rukovanja lećama, treba dobro oprati ruke blagim sapunom te ih osušiti ručnikom koji ne ostavlja dlačice.
     
  • kZa održavanje i ovlaživanje leća ne smiju se koristiti voda ili slina, nego isključivo proizvodi namijenjeni za njihovu njegu.
  • Ne valja stavljati vrh bočice sredstva za njegu u dodir ni s jednom površinom, pa ni okom, jer to može onečistiti otopinu i izazvati probleme.
  • Leće uvijek spremajte u svježu otopinu i nikada ih nemojte nositi dulje od vremena koje vam je odredio oftalmolog.
  • Leće se moraju skidati tijekom noći.
  • Važno je redovno odlaziti na preglede vida.

Žene dodatno na umu trebaju imati i sljedeća pravila:

  • Sprejevi se koriste prije stavljanja leća.
  • Šminka se nanosi poslije stavljanja leća,  a prije uklanjanja šminke leće valja skinuti.

kZanimljiva je informacija kako su problemi s lećama češći kod pušača nego kod nepušača. Ako se slučajno pojavi iritacija, jako suzenje ili crvenilo oka, ako je vid oslabljen, leće treba odmah izvaditi te čim prije posjetiti oftalmologa, naglašavaju u Poliklinici Bilić Vision.

Iritacija se može dogoditi zbog prašine, dima, sprejeva ili peludi. Nadalje, sve što uzrokuje suhoću oka, može učiniti leće neudobnima i time povećati rizik od infekcija – primjeri su alkohol, pilule za kontracepciju, putovanje zrakoplovom i antihistaminici.

Osobama kojima je dosta nošenja kontaktnih leća i naočala, u Poliklinici Bilić Vision preporučuju lasersku korekciju vida – kratku i bezbolnu operaciju kojom se uklanja dioptrija.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo