Zdravlje

Zdravlje

Krvarenje nakon spolnog odnosa kod žena može ukazivati na zloćudne bolesti

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Ginekologinja, dr.sc. Jasenka Grujić, odgovara čitateljici zašto je krvarenje nakon spolnog odnosa opasno.

Pitanje čitateljice: Žensko sam i imam 19 godina i redovite spolne odnose. Zadnjih par puta tijekom spolnog odnosa (kada bi izvadio svoj spolni organ) iscurila bi krv svaki put sve više i više. Kod doktora ću naravno otići ali je problem sto se čekam po dva mjeseca a ja ne znam dali je ovo nesta ozbiljno ili ne. Na internetu sam čitala da bi to moglo biti od grubog seksa. Par sati nakon spolnog odnosa kada bi otišla na wc, pojavi se krv. U početku je bila jako svijetla i rijetka, a kasnije sve tamnija no i dalje rjeđa nego menstrualna krv.

10 najčitanijih tekstova na portalu Ordinacija.hr

Odgovor liječnika: Svakako je potrebno ginekološkim pregledom ustanoviti zbog čega krvarite nakon spolnog odnosa. Može se raditi o teškim upalnim promjenama vrata maternice ali i o promjenama koje su u svojoj biti predstadij zloćudne bolesti ili sama zloćudna bolest. Katkada i neke benigne izrasline poput polipa vrata maternice mogu dovesti do pojave krvarenja. Ozljede pri spolnom odnosu su moguće, naročito u slučaju postojanja kakve malformacije ženskog spolovila i/ili rodnice poput raznih pregrada. Stoga je ginekološki za Vas nužan.

Kod muškaraca HPV češće prođe neopaženo i bez simptoma

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo