Zdravlje

Zdravlje

Liječnici poručuju: Svoje iritantne navike ostavite ispred vrata ordinacije! Ovih 11 ih naprosto izluđuju

Shutterstock

Od smrdljivih nogu do napornih roditelja… Za ove navike i osobine možda niste ni svjesni da ih imate, a još manje da smetaju liječnicima, medicinskim sestrama, ljekarnicima i drugim zdravstvenim radnicima. Ili vas naprosto nije briga?

1. Ne žalite se na rad drugih liječnika u našem prisustvu

Vaše pritužbe na druge liječnike koje ste posjetili neće kod nas pasti na “plodno tlo”. Što ćete više kritizirati, to ćemo vas manje željeti vidjeti u svojoj ordinaciji, upozoravaju liječnici.

13 laži koje govorite svome liječniku, a to nikako ne biste smjeli

2. Ne vičite na nas!

Ako je vaš liječnik obiteljske medicine zaboravio poslati recept kroz sustav ili je upisao krivi lijek, mi vam nismo za to krivi. Pokušajte ga dobiti telefonom i on će vam rado poslati ispravan recept, mole za razumijevanje ljekarnici koji su često – ni krivi ni dužni – žrtve nesretnog spleta okolnosti.

Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu, a sad znamo i zašto!

3. Ne tražite nas da radimo dok kupujemo meso za juhu

Ugledate li svog liječnika dok čeka u redu u vašoj omiljenoj mesnici ili u školi na roditeljskom sastanku ne postavljajte mu pitanja vezana uz zdravlje vašeg djeteta. Ni on vas ne pita kako da izračuna povrat poreza ili postavi tapete u spavaćoj sobi.

Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

4. Ne zatrpavajte liječnike nepotrebnim pitanjima

“Sjećam se situacije u kojoj me jedan apriori negativno nastrojen član obitelji krenuo bombardirati pitanjima svaki put kad bih kročio u sobu svog pacijenta. S vremenom sam počeo izbjegavati tu sobu”, priznao je jedan kirurg u svom blogu.

Dolazite li liječniku s tri lista papira ispunjena pitanjima, prvo ih pokažite medicinskoj sestri i s njom se dogovorite koja biste od tih pitanja trebali postaviti liječniku.

Mogu li liječnici voditi ordinaciju bez pomoći medicinskih sestara?

5. Promijenite pristup 

Ono što nikada ne smijete reći medicinskoj sestri želite li pridobiti njezine simpatije jest: “Vi ste prepametni da biste bili medicinska sestra!” Sestre nisu završile medicinsku školu zato što su željele biti liječnice i nisu u tome uspjele, nego zato što vole svoj posao.

Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora

6. Suzdržite se od bakanalija prije posjeta liječniku

Liječnici bi doista cijenili kada bi neki pacijenti preskočili obrok s češnjakom, ćevape, pizzu i ostalu tešku hranu nakon koje se oko vas šire ne baš zamamni mirisi. Zamislite da imate dogovor s prekrasnom ženom koju želite oboriti s nogu – sigurno biste u tom slučaju vodili računa o mirisnim signalima koje odašiljete!

7. Nemojte se praviti nevješti

Kad dovedete dijete liječniku ne tražite od nas da na brzinu “bacimo oko” i na mlađeg brata premda nije naručen na pregled. Da kojim slučajem dođete ginekologu u društvu svoje majke sigurno ga ne biste zamolili da sad malo pogleda i mamu nakon vas!

Svaki pacijent zaslužuje jednaki tretman i detaljnu evaluaciju stanja, upozoravaju pedijatri.

U ovih 50 mitova o raku morate odmah prestati vjerovati, upozoravaju liječnici

8. Ne pretjerujte u opisivanju simptoma

Ako se cijelo vrijeme u čekaonici razdragano dopisujete s kolegicama na poslu i promijenite ponašanje čim uđemo po knjižice nećemo vam vjerovati da ste dosta tako loše kako se svim silama trudite prikazati, objašnjavaju medicinske sestre.

Uz ove trikove izbjegnite duga čekanja u ambulantama hitne pomoći

9. Obavite osnovnu higijenu prije posjeta liječniku

Dolazite li liječniku da vam pogleda gljivice na nožnim prstima operite noge i promijenite čarape. Nosite li tri dana isti par liječnik će to primijetiti i neće mu biti ugodno.

Ovih 5 tajni dermatologinje otkrivaju samo najboljim prijateljicama

10. Isključite telefone!

Medicinske sestre na bolničkim odjelima ne gledaju blagonaklono na posjetitelje koji hodaju naokolo i obavljaju važne telefonske razgovore, baš u tih pola sata koliko su odvojili da dođu u posjet bliskom članu obitelji. Svojim brbljanjem ometate pacijente, druge posjetitelje i medicinsko osoblje u radu.

U ova četiri slučaja odmah trebate tražiti mišljenje drugog liječnika

11. Kontrolirajte svoje reakcije

Jedna od neugodnijih situacija je kad u čekaonicu kitne ambulante “ulete” roditelji s djetetom koje se posjeklo u parku ili ima povišenu temperaturu i odmah počnu vikati i zahtijevati da ih se primi prije svih drugih pacijenata.

Razumijemo da je svakom roditelju njegovo dijete najvažnije, ali medicinsko osoblje će procijeniti je li slučaj toliko hitan da dijete mora prije svih ući u ambulantu.

Ovu hranu zubari nikada ne jedu, a ne biste trebali ni vi!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo