Mogu li liječnici voditi ordinaciju bez pomoći medicinskih sestara?

Dr filipovic i sestra biscan

Povodom dana rođenja Florence Nightingale, 12. svibnja, obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara.

Nightingale se smatra začetnicom modernoga sestrinstva, a prva je inicirala profesionalno obrazovanje medicinskih sestara. Žene zaposlene u ovom sektoru prve su koje razgovaraju i primaju oboljele te pacijente. One su te koje ih njeguju i zbrinjavaju nakon operacija.  

Zašto osjećate umor nakon spavanja i kako vam društvene mreže troše energiju?

Poslovi medicinske sestre

Dr. Rada Filipović, specijalistica obiteljske medicine te medicinska sestra Romana Bišćan, iz Doma zdravlja u Svetoj Nedelji, govore o tome kako funkcionira privatni i poslovni odnos u ordinaciji u kojoj zajedno rade skoro 10 godina. Liječnik liječi pacijente te im prepisuje lijekove i upućuje ih na daljnje pretrage. No, medicinska sestra je ta koja rješava papire te piše recepte. Svaka od njih ima jednaka zaduženja o vrlo bi teško jedna ambulanta uspijevala bez dobroga radnoga odnosa i komunikacije između njih dvije.

Medicinska sestra koja radi u timu, da bi pokrila potrebe svih pacijenata koji se ovdje javljaju mora imati znanje, iskustvo, strpljenje i osjetljivost prema patnjama ljudi. Svaka od njih mora imati izvanrednu komunikaciju kako bi pacijentima olakšala pregled i pretrage, kaže liječnica Filipović.

Što su to miogeloze i kako ih liječiti?

Medicinske sestre primaju pacijente u ambulantu, procjenjuju ozbiljnost povreda te se bave administracijom jer liječnica jednostavno ne bi stigla sve.

Takav posao oduzima puno energije i vremena, a liječnici i sestre školovani su da se bave medicinskim poslom. Liječnik ne može funkcionirati bez pomoći medicinske sestre, a njeni poslovi se mogu podijeliti na administrativni i medicinski, napominje Rada Filipović.

Sestra i liječnik su partneri, a kako bi liječenje bilo u potpunosti efikasno i sigurno, partneri moraju funkcionirati kao jedno. Iako imaju određeno radno vrijeme, dan može potrajati i duže, a istovremeno uvijek postoji mogućnost teško oboljelih pacijenata koji zahtijevaju puno više pažnje.

Koje su psihičke posljedice spontanoga pobačaja?

Sestra je prva osoba kontakta s pacijentima jer da biste vi uspjeli dijagnosticirati neku akutnu ili aktivnu bolest sestra mora uzimati podatke, objašnjava liječnica.

Naravno, sestra je ipak školovana da se bavi i medicinskom stranom poslova pa zato ona samostalno radi postupke poput primjena inhalacijske terapije, izrada EKG predložaka, davanja cjepiva, previjanja rana te mjerenja težine i visine za vrijeme sistematskih pregleda. Zanimljivo je kako se brojni pacijenti i roditelji obraćaju prvo sestrama za razne savjete i upute.  

Preuranjena menopauza – sve češći uzrok ženske nepolodnosti

Odnos liječnika i sestre

U svakom poslu, pa tako i ovom važna je dobra komunikacija i poštenje između liječnice i medicinske sestre.

Preduvjet uspješnog timskoga rada međusobno razumijevanje, poštivanje i povjerenje koje imamo jedna prema drugoj. Za privatni dio se uvijek nađe koja minuta slobodno kako bismo razgovarale o obiteljskim i životnim situacijama. Pokušavamo rad u ordinaciji napraviti ležernim jer raditi veliki dio dana s nekim morate dobro poznavati jedna drugu, kaže doktorica.

8 stvari koje biste trebali znati o bolovima u leđima

Kada dvoje ljudi radi jednako dugo kao dr. Filipović te sestra Bišćan s vremenom postaju nerazdvojne, ali i podrška jedna drugoj, kako u poslovnoj tako i u privatnoj sferi.

U početku je to bilo profesionalno, ali s vremenom upoznate osobu s kojom radite i privatno. Budući da ste više u ordinaciji nego kod kuće partner, odnosno liječnica vam postaje dobra prijateljica, kaže sestra Bišćan  

6 znakova da vam nedostaje kalija

Kako je biti medicinska sestra?

Romana Bišćan bavi se ovim poslom već 17 godina. Biti medicinska sestra je plemenit i nimalo lagan posao. Ponekad je emocionalo teško promatrati kroz što sve pacijenti prolaze, ali zato su medicinske sestre te koje im pružaju potporu i riječ utjehe kao i medicinsku pomoć.

Danas je puno karcinoma u populaciji, i vrlo je teško ostati hladan kada vam se pacijenti povjere da boluju od teško izlječive bolesti. Posebno zato što znate da je u većini slučajeva ishod smrt, zato se uvijek pokušavam staviti u kožu toga pacijenta kako bi mu pomogla što bolje mogu, ističe medicinska sestra Romana Bišćan.

Sestre su te koje u ambulanti i operacijskoj sali održavaju higijenske uvjete na visokoj razini kako se pacijenti ne bi zarazili raznim bakterijama koje izazivaju infekcije. One su također te koje kasnije brinu za stanje, higijenu i čistoću te prehranu oboljelih. Prije i nakon što liječnik odradi svoj posao pregleda ili operacije sestra su te koje zbrinjavaju pacijente te im pomažu prihvatiti situaciju u kojoj se nalaze. Treba biti hrabar i spreman na sve kada odaberete ovo zvanje kao životni poziv.

Hemofilija - što morate znati o liječenju ove bolesti?

Iskreno pokušala sam raditi i neke druge stvari u životu, ali uvijek sam se vraćala toj struci. Čak mi je majka napomenula da sam se u vrtiću uvijek oblačila u uniformu medicinske sestre. Najvažniji razlog zašto sam odabrala ovo zvanje je to što volim pomagati ljudima, opisuje sestra Bišćan.

Detoksikacija pravilnim disanjem

Često su starije medicinske sestre te koje praktično uče mlade liječnike i stažiste budućem zanatu.

Sestre sa sv. Duha su me lijepo primile na stažu te su me prve naučile davati intravenozne injekcije te postavljanje infuzija, a ja sam im još uvijek zahvalna jer s tim vještinama koje vas one nauče vi radite cijeli radni vijek. U timu ordinacije su i patronažne sestre te tim njege u kući koji su uvijek spremni izaći na teren i odraditi svoj posao najbolje što znaju, dodala je za kraj liječnica Filipović.

Kemoterapija: donosi li više dobroga ili lošega?

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Marija Stunković 

 Prati nas na Viber Public Chatu!