Zdravlje

Zdravlje

Liječnik upozorio što često radimo krivo i tako štetimo zdravlju, ali i kako mijenjati stvari

Shutterstock

Zdravlje po definiciji Andrije Štampara podrazumijeva sveukupno tjelesno, psihičko i socijalno blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Kraj 20. i početak 21. stoljeća obilježen je do sada neviđenim napretkom novih tehnologija, digitalizacije, automatizacije. Previše vremena provodimo pred televizorom, računalom, a zadnjih 20-ak godina mobilni i slični uređaji nas dodatno uvlače u virtualni svijet, zbog čega se ne krećemo dovoljno. Uslijed nedostatka vremena, užurbanosti, a donekle možemo reći i lijenosti, prehrani ne pridajemo veliku važnost.

Pulmolog Gzim Redžepi: Upoznao sam se s misterioznim virusom, i to u svakom pogledu

Skloni smo konzumaciji brze, nezdrave i kalorijama bogate prehrane. Posljedična debljina danas pogađa svaku treću odraslu osobu, a dodatno je zabrinjavajuće rastuća učestalost debljine među djecom i adolescentima. U kontekstu trenutne epidemije dodatno raste zabrinutost, gomila se stres, a to nepovoljno djeluje na psihološko stanje pojedinca. Mnogi će i u tome izlaz tražiti kroz pojačan unos uglavnom nezdravih namirnica, o nedostatnom kretanju da i ne govorim.

Što bismo trebali promijeniti da bi u 2021. godini bili zdraviji? Prije svega nadamo se poboljšanoj epidemiološkoj slici, kako u nas, tako i u svijetu. Višemjesečna borba s koronavirusom će neminovno imati određene zdravstvene posljedice. Htjeli ili nehtjeli priznati sami sebi, sve druge bolesti su pale u drugi plan.

Pribojavam se novog porasta novooboljelih s onkološkim bolestima. Također se pribojavam daljnjeg porasta drugih kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, debljine i mnogih drugih stanja. Svatko od nas će ubuduće imati veću odgovornost za svoje zdravlje.

Bitno je početi od banalnih stvari, prije svega smanjiti vrijeme provedeno pred TV ekranom, uvesti redovitu tjelesnu aktivnost od bar pola sata dnevno. Što se prehrane tiče, bitno je da je količinski dostatna, uravnotežena i s nešto nižim unosom ugljikohidrata nego je danas to uobičajeno. Svakako je poželjno jednom godišnje učiniti sistematski pregled, čak i ako se dobro osjećate. Žene i kad su savršenog zdravlja jednom godišnje moraju učiniti ginekološki pregled i provoditi redovite samopreglede dojki.

Za muškarce je između ostalog bitno reducirati unos soli kroz prehranu u sklopu prevencije arterijske hipertenzije. Važno je odazvati se i aktivno sudjelovati u raznoraznim javnozdravstvenim akcijama, tipa provjeriti razinu šećera u krvi, izmjeriti krvni tlak kod obilježavanja Svjetskog dana srca ili šećerne bolesti. Sve to zahtijeva puno malih koraka i aktivni pristup, ali je kroz preventivne akcije i konačni ishod puno bolji.

Kako strah od potresa može utjecati na vašu svakodnevicu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo