Zdravlje

Zdravlje

Lijekom za krvni tlak protiv akni u odrasloj dobi – da ili ne?

Shutterstock

Čak 80% tinejdžera ima problema s nečistim tenom, vrijeme njihove najveće muke s aknama traje u prosjeku pet godina, a smatra se da u dobi starijoj od 25 godina većina ljudi više ne bi trebala imati problema s aknama.

No moderan način života i tu, čini se, uzima svoj danak i to posebice kad su žene u pitanju. Poremećaj u radu hormona, pušenje, menstrualni ciklus, utjecaj UV zraka, prehrana visokog glikemijskog indeksa i neke bolesti najčešći su razlozi pojave akni u odrasloj dobi.

Povećanje usana – prednosti i rizici tretmana koji vraća volumen i ispravlja nepravilnosti

Ograničava utjecaj testosterona

Lijek koji se, između ostalog, koristi za liječenje povišenog krvnog tlaka – spironolakton – sve je popularniji način liječenja akni u odrasloj dobi. Lijek, odnosno tableta koja se uzima oralno navodno blokira receptore hormona androgena te pomaže ograničiti utjecaj testosterona koji potiču nastanak prištića, posebice onih koji su povezani s menstrualnim ciklusom (takvi se najčešće pojavljuju oko brade).

Akne u odrasloj dobi tvrdokoran su problem. Dakle, nije ih se jednostavno riješiti. Čak i kad liječnici “pogode” pravu terapiju, ona se mora dugotrajno uzimati kako bi rezultat bio vidljiv. Terapija antibioticima, koje liječnici također ponekad pripisuju osobama s ovim problemima, ne preporučuje se zbog rastućeg problema rezistencije na antibiotike, dok su zbog utjecaja na hormone oralni kontraceptivi za mnoge žene također neprihvatljivi, odnosno odbijaju ih uzimati.

Lijek spironolakton u posljednje se vrijeme dosta promovira na stranicama društvenih mreža. Fotografije lica prije i nakon terapije objavljuju mnogi kojima je ova čudotvorna pilula za hormonske akne, kako joj “tepaju”, u dva do tri mjeseca uzimanja riješila sve njihove frustracije. Ovakvo olako “baratanje” obećanjima o uspješnosti liječenja akni nije nimalo bezazleno, osobito ako pročitamo upute za korištenje ovog lijeka.

Na njima piše kako spironolakton spada u skupinu diuretika i koristi se kod nakupljanja tekućine u tijelu (edemi) kod oboljenja jetre ili određenih kroničnih oboljenja bubrega, te kod već spomenutog povišenog krvnog tlaka nepoznatog uzroka (esencijalna hipertenzija), tj. kada druga sredstva za snižavanje krvnog tlaka nisu dovoljno učinkovita ili kada ih bolesnik ne podnosi. Doduše, spironolakton u liječenju akni nije nikakva novost; do sada su ga liječnici pripisivali odraslim osobama s aknama koje nisu reagirale na konvencionalnu terapiju.

Maderoterapija: sve što morate znati o drvenim valjcima u borbi s celulitom

Najčešće su se koristile male doze, od 50 mg do najviše 150 mg dnevno, kako bi osobe lakše podnosile terapiju, a rezultati su vidljivi u prosjeku nakon 17 mjeseci liječenja. Istraživanje na ženama koje su terapiju uzimale do dvije godine, pokazalo je kako je svaka treća žena izliječena od akni, a kod 33% njih uočeno je značajno poboljšanje. Kod najtežih pacijentica koristila se kombinacija oralnih kontraceptiva i spironolaktona, a uspješnost liječenja također je bila vrlo dobra – visokih 80%.

Obavezne konzultacije s liječnikom

S obzirom na to da djeluju tako da snižavaju krvni tlak, pilule spironolaktona mogu poremetiti funkcioniranje onih osoba koje inače nemaju problema s krvnim tlakom.

Kako je spironolakton diuretik, moguće je da osobe češće mokre, dok su druge moguće nuspojave osjetljivost dojki, poremećaj menstrualnog ciklusa i glavobolje. Iako i istraživanja dokazuju uspješnost u liječenju akni, djelovanje ovog lijeka, kao i svakog drugog, vrlo je individualno. Kad su akne u pitanju, uspjeh ovisi i o drugim čimbenicima, prije svega genetici, izloženosti stresu, ali i životnim navikama. Premalo sna, ali i mliječni proizvodi, orašasti plodovi, gluten i soja nikako nisu preporučljivi osobama sklonim stvaranju akni.

Retinoična kiselina (sintetski vitamin A) u dozama od 0,5 mg/kg na dan, azelatna i salicilna kiselina (zbog njihova protuupalnog djelovanja), lokalni retinoidi i lokalni antibiotici, sve su to lijekovi za akne u odrasloj dobi, a baš kao i svi drugi lijekovi, uz dobrobiti, imaju niz nuspojava. Zato se ne smiju zlopupotrebljavati, olako shvaćati i uzimati bez konzultacije s liječnikom.

Anti-aging medicina nisu fileri već liječenje bora na organima

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo