Zdravlje

Zdravlje

Ljeti je rizik od spolnih bolesti puno veći, a zbog pandemije stručnjaci savjetuju kako se zaštititi

Što je važno znati?

U cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19 važno je u slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije koja može ukazivati na COVID-19, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, kratkog daha, slabosti, bolova u mišićima i tijelu, gubitka njuha ili okusa, ostati kod kuće i javiti se izabranom liječniku radi savjeta o daljnjem postupanju.

Ako osoba ima simptome bolesti ili se osjeća loše, treba privremeno odustati od druženja s drugim ljudima i od spolnih aktivnosti te se javiti izabranom liječniku radi informacija o daljnjim postupcima.

Također, ako je osoba bila u bliskom kontaktu (boravak u istoj zatvorenoj prostoriji duže od 15 minuta, razgovor na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, tjelesni kontakt) s osobom kojoj je dijagnosticiran COVID-19 ili u nekom rizičnom području, odnosno u nekoj od zemalja u kojoj ima oboljelih od bolesti COVID-19 u posljednjih 14 dana, treba privremeno odustati od druženja s drugim ljudima i od spolnih aktivnosti te se javiti epidemiologu radi procjene o riziku izloženosti i uputa o daljnjim postupcima.

Spolno prenosive bolesti ljeti su češće, a obzirom na COVID-19 potrebna je dodatna zaštita

Savjeti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti i spolnog zdravlja

  • Saznajte i informirajte se o spolno prenosivim bolestima (infekcijama) uključujući infekciju HIV-om. Znanje o rizicima i načinima zaštite temelj su prevencije bolesti i zaštite zdravlja.
  • Odgodite spolne odnose dok ne budete spremni. Rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje. Izbjegavanje ranih spolnih odnosa znači ostvariti spolni odnos u punoj fizičkoj i psihičkoj zrelosti i kada vi to želite, koji će se temeljiti na ljubavi, poštovanju i uvažavanju želja i stavova oba partnera.
  • Koristite zaštitu (kondom). Pravilno i dosljedno korištenje zaštite (kondoma) pruža istodobnu zaštitu od HIV-a, mnogih drugih spolno prenosivih infekcija te neplanirane trudnoće i znači brigu o vlastitom zdravlju i zdravlju partnera.
  • Ne mijenjajte često spolne partnere. Veći broj seksualnih partnera povećava rizik za zarazu spolno prenosivim infekcijama.
  • Ne koristite alkohol i droge. Uzimanje alkohola i drugih psihoaktivnih sredstava utječe na sposobnost razboritog prosuđivanja i pridonosi rizičnim spolnim ponašanjima.
  • Testirajte se ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti. Spolno prenosive bolesti često nemaju nikakvih simptoma, stoga su preventivni pregledi kod liječnika važni.

Na ove savjete posebice želimo podsjetiti u toplijim, ljetnim mjesecima u godini, jer ljeto je obično vrijeme odmora, opuštanja, češćeg druženja s nepoznatim ljudima, a time i češćih situacija neplaniranog spolnog odnosa i situacija s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti i/ili neplanirane trudnoće.

Foto: Shutterstock

Izvor: hzjz

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo