Zdravlje

Zdravlje

Ljetne viroze često upropaste planove, a evo kako smanjiti mogućnost zaraze hranom i pićem

Foto: Shutterstock

Godišnji odmori obično prolete u trenu, a kako nam ništa ne bi pokvarilo bezbrižno uživanje, mudro je na put ponijeti dobro opremljenu putnu ljekarnu.

Znamo dobro kako su crijevne infekcije česte u ljetnim mjesecima, a mnogi su se s njima susreli barem jednom u životu, baš onda kada je najmanje potrebno: pred sam godišnji odmor, na putu do mora ili pak kada već stignemo na svoje odredište.

Crijevne se infekcije manifestiraju proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem, a u nekim slučajevima se javlja i blago povišena temperatura.

Vrste crijevnih infekcija

Virusne infekcije su kraće, one bakterijske mogu trajati i do nekoliko dana, a zaraza je moguća putem kontaminirane vode, unosom zaražene hrane te kontaktom sa zaraženim predmetima ili osobama. Jedan od poznatijih bakterijskih uzročnika crijevnih infekcija je salmonella čiji se simptomi: glavobolja, povišena temperature, proljev i povraćanje, manifestiraju nakon 12 do 24 sata od konzumacije zaražene hrane.

Ljetni detoks koji trebate isprobati! I ne, nećete ni sekunde biti gladni

Visoke temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika crijevnih viroza u hrani pa je i to jedan od razloga zašto se ove poteškoće češće javljaju ljeti. Na godišnjem odmoru cilj nam je upravo to – odmoriti se, stoga nerijetko ne želimo previše vremena gubiti na pripremu obroka. No, upravo cilj da budemo što brži i korištenje namirnica poput mljevenog mesa, mesa peradi te mlijeka i mliječnih proizvoda može biti okidač za razmnožavanje bakterija.

Kako biste smanjili mogućnost zaraze hranom i pićem, pripazite na sljedeće:

  • Redovito perite ruke prije jela, prije pripreme i naravno – nakon odlaska na toalet
  • Svu hranu dovoljno kuhajte ili pecite, izbjegavajte sirova jela od mesa i ribe
  • Obrok koji ste pripremili konzumirajte odmah, najkasnije unutar dva do četiri sata
  • Hranu čuvajte u posudi u hladnjaku, nikako ne na sobnoj temperaturi
  • Voće i povrće obavezno dobro operite prije jela
  • Izbjegavajte pripremu domaćih krema, kolača i jela poput majoneze i sladoleda

Kako se liječe crijevne viroze?

Važno je nadomjestiti tekućinu izgubljenu proljevom i povraćanjem i spriječiti dehidraciju. Uz dovoljan unos vode, potrebno je neko vrijeme izbjegavati masnu hranu te proizvode sa sladilima, kako objašnjavu stručnjaci iz Oktal Pharme promovirajući proizvod Enterosgel koji može pomoći kod crijevnih viroza…

Partner vam stalno ispušta vjetrove? Evo što vam to govori o zdravlju

Planirajte uživanje, ali budite spremni i na nepredviđene situacije. Uz dobro opremljenu putnu ljekarnu i malo opreza, uživanje na zasluženom odmoru, gdje god se nalazili – bit će još veće.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo