Zdravlje

Zdravlje

Masna, suha ili mješovita… Ovo je najbolja prehrana za svaki tip kože

Iako je najvažnija ona ljepota koja dolazi iznutra, briga o sebi, pa i o koži, ne otkriva da ste površni.

“Kada se radi o koži, ljudi misle da je samo potrebno mazati je kremama, ali ipak je većina onoga što na njoj vidimo odraz onoga što se događa unutra“, pojasnila je Lisa Moskovitz, nutricionistica iz New Yorka.

Dermatolog Michael Green iz New Yorka se slaže: „Prehrana primarno utječe na razinu hormona u tijelu, a upravo oni reguliraju mnoge prirodne procese koji se javljaju u tijelu, to znači da cjelokupno zdravlje i izgled kože jesu direktno povezani s fluktuacijom hormona koja je regulirana prehranom.“ Green smatra da konzumacijom određenih namirnica, i potpunim apstiniranjem od drugih možemo puno napraviti po pitanju zdravlja i izgleda kože.

KOJI JE VAŠ TIP KOŽE?

Prije nego proučite što jesti, morate znati koji je vaš tip kože. U većini slučajeva radi se o suhoj, normalnoj, masnoj ili kombiniranoj koži. Možete i sami procijeniti koji je vaš tip tako da na kožu ništa ne stavljate nakon čišćenja, pričekate par sati i sami čete lako shvatiti je li suha ili masna.

Ovo je 5 najboljih namirnica za gubitak masnih naslaga na trbuhu, tvrdi nutricionistica

Prema riječima Greena, ovi vam koraci isto mogu pomoći u prepoznavanju tipa kože:

  1. Sjajna – imate masnu kožu
  2. Perutava, crvena i često iritirana – imate suhu kožu
  3. Masna na nekim dijelovima, suha na drugim – imate kombiniranu/mješovitu kožu

NAJBOLJA I NAJGORA HRANA ZA SUHU KOŽU

Ako vam je koža suha možda je i jako žedna. Moskovitz navodi kako biste trebali piti i do 2 litre vode u danu, ili jesti puno voća koje sadrži vodu. Masne kiseline također mogu pomoći a nalaze se u avokadu, maslinovom ulju i lososu.

Namirnice i napitke koje isušuju kožu morate izbjegavati, a tu su u pitanju i kofein i alkohol. No suha koža nije samo posljedica dehidracije. Manjak vitamina A i C može doprinijeti sušenju kože pa unosite u organizam više namirnica poput:

  • Špinata
  • Brokule
  • Slatkog krumpira

NAJBOLJA I NAJGORA HRANA ZA MASNU KOŽU

Moskovitz kaže kako će mnogi pomisliti da trebaju izbaciti svu masnu hranu, ali to nije uvijek najbolji put jer protuupalna ulja mogu i pomoći. Nalaze se u:

  • Avokadu
  • Maslinama
  • Ribi
  • Lanenim sjemenkama

No savjetuje ipak da se smanji unos masne hrane koja je procesuirana, poput prženih krumpirića, ali valja i smanjiti unos šećera.

“Može se prevenirati pretjerana proizvodnja sebuma koji će začepiti pore ako jedete više ribe i cjelovitih žitarica umjesto crvenog mesa. Šećer zamijenite onim prirodnim koji se nalazi u voću“, savjetuje.

Dermatolog otkriva tri sastojka koja će smanjiti vidljivost bora

NAJBOLJA I NAJGORA HRANA ZA MJEŠOVITU KOŽU

Kako se radi o koži koja je i masna i suha, za početak se poslužite gore navedenim savjetima. Ugljikohidrate nije potrebno potpuno izbaciti iz prehrane, ali je važno paziti koje vrste žitarica jedete jer ugljikohidrati mogu uzrokovati upalne procese kod osoba koje imaju mješovitu kožu. Odaberite ugljikohidrate koji su puni proteina.

NAJBOLJA I NAJGORA HRANA ZA KOŽU SKLONU AKNAMA

U ovom se slučaju radi o lučenju masnoća, upalama i bakterijama, a Moskovitz savjetuje da se treba smanjiti unos mliječnih proizvoda, ali i masnih namirnica te šećera jer upravo takva hrana utječe na rad hormona i lučenje viška masnoća. Probiotici također mogu pomoći.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo