Ljepota

Ljepota

Dermatolog otkriva tri sastojka koja će smanjiti vidljivost bora

Shutterstock

Koliko su vam poznati svi sastojci koji se nalaze u vašim preparatima za njegu kože?

Možete imati deset proizvoda koji su odlični ali ako ne sadrže ono što je potrebno vašoj koži, možda bacate novce uzalud. Na sreću, pogoditi koji sastojak je koži potreban nije teško, a postoji nekoliko sastojaka koji će utjecati na izgled kože ali isto tako mogu smanjiti vidljivost bora. 

Kako starimo tanke linije se javljaju na licu radi faktora kao što su genetika, pušenje cigareta,stres i slično, navodi dr. Hari Kiran Cheruku, dermatolog i estetski kirurg. 
“Iako ne postoje magični sastojci koji će zauvijek izbrisati bore, postoje sastojci koji mogu bore učiniti manje vidljivima.”, navodi, a tvrdi da su u pitanju ova tri sastojka: 

1. Retinol

“Retinol je oblik vitamina A koji će pomoći da se uspori starenje tako što će potaknuti proizvodnju kolagena”, navodi dr. Cheruki te dodaje kako može pomoći kod istog problema tako što će potaknuti proizvodnju lipida koji održavaju kožu elastičnom. Retinol se može lako nabaviti a nalazi se u brojnim serumima i kremama, a u većem postotku se ipak daje prema uputnici liječnika. 

Ove 3 namirnice bi nutricionistica jela svaki dan (da mora), a otkriva i zašto

Dr.sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije je za portal ordinacija.hr pojasnila: “Retinol se može uključiti u njegu kože već u dvadesetima s obzirom na sposobnost regeneracije kože. Djeluje općenito kao anti-age te na regeneraciju i onih stanica koje su oštećene suncem, a koristi se i u njezi kože sklone aknama, kao i u terapiji ožiljaka.
Gotovo da nema kože koja treba izbjegavati retinol jer i kod najosjetljivijih koža retinol se može primijeniti, samo ritam uporabe valja prilagoditi, kao i kombinaciju primjene hidratantnih pripravaka.”, te dodaje kako retinol ne može ništa zamijeniti iako neke učinke retinola mogu pokazati i AHA ili BHA kiseline, koje se mogu kombinirati s retinolom, no nikako bez stručnog savjeta.

Ovisno o životnoj dobi prilagođava se i oblik pripravka s A vitaminom, a ovisno o tipu kože ovisi učestalost primjene. Nekima odgovara 2 do 3 puta tjedno, dok drugima odgovara svakodnevna primjena. 

2. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina će omogućiti rehidraciju, antioksidansi je zaštititi i omogućiti bolju obranu, a retinol kožu regenerirati. Ova zlatna trojka je prema mišljenju brojnih dermatologa neizostavni dio dnevne rutine, pogotovo u zimskim mjesecima. Ukratko, ako želite očuvati mladolikost kože i omogućiti njezin sjaj, upravo je ova vrsta kiseline idealan odabir koji će joj dati dovoljno vlage i hrane. Dr. Cheruki navodi kako odlično djeluje u kombinaciji s kolagenom kako bi koži pružila podršku, a ona će izgledati puno mlađe i bore će biti manje vidljive. Kiselina se može pronaći u raznim kremama protiv starenja, gelovima, serumima ali se može do nje i putem filera koje će aplicirati liječnik. 

Postoje li “savršene vježbe”? Trener izdvaja tri najbolje, a mogu ih izvoditi svi

3. Peptidi 

Peptidi  u kozmetici danas pomiču granice anti-aging kozmetike. Gotovo su neophodni za mladenački i njegovan izgled; pomažu u izgradnji, revitalizaciji i elastičnosti kože. ” U pitanju su mali proteini koji pomažu proizvodnju kolagena i regeneraciji kože”, navodi dr. Cheruku. Isto tako će ojačati zaštitu kože i tako štiti od utjecaja vanjskih faktora a mogu i umanjiti vidljivost bora. Peptidi se mogu pronaći u raznim preparatima kao što su kreme, serumi i maske.

Kada krenete u potragu za odgovarajućom kozmetikom, razmislite što vam je potrebno i odaberite one koji sadrže vama važne sastojke. 

BEZ DUHANSKOG DIMA

Dobro su poznate činjenice koliko je pušenje štetno i kakve su posljedice. Pušenje je dokazano jedan od brojnih uzročnika prijevremenog starenje lica. Pušenjem izazvana kontrakcija krvnih žila na periferiji uzrokuje kronično smanjenje prokrvljenosti kože što vodi prijevremenom starenju kože, a sigurno je da djeluje na dodatno isušivanje površinskog sloja kože.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo